Откривен противотров за најсмтроноснију медузу

Аустралијски научници тврде да су пронашли противотров за убод најотровнијег медузе на свету, морске осе, која је страх и трепет за купаче у Индијском океану и Пацифику.

Истраживачи са Сиднејског универзитета покушавали су да схвате начин функционисања отрова аустралијске морске осе (Chironex fleckeri) који може да убије до 60 људи.

Само један убод морске осе изазива неподношљив бол и некрозу коже, а ако је количина отрова довољно велика срчани удар и коначно смрт.

Тим научника је открио да је овом отрову потребан холестерол како би усмртио људске ћелије. Зато су одлучили да тестирају постојеће лекове за холестерол и виде да ли ће они блокирати отров. Показало се да је један од тих лекова успео.

Тестови су спроведени на мишевима и људским ћелијама и откривено је да лек, уколико се примени у року од 15 минута, спречава некрозу коже и бол.

"Још не знамо да ли ће тако моћи да се спрече проблеми у раду срца. Треба да наставимо истраживања ", каже је један од итраживача.

Морска оса може бити дугачка до три метра. Врло је опасна, може и да плива, а не само да плута ношена морском струјом.

Научници се надају да ће створити крему или спреј који би неутралисали убоде од којих, према проценама, сваке године умре десетине људи док хиљаде заврше у болници.

број коментара 0 Пошаљи коментар