Михаило Петровић Алас: Бард српске математике

Свирао је виолину на пучини Индијског и Атлантског океана, газио кроз земљотресе трусних подручја на северном полу, објављивао научне радове у континуитету читавих 50 година, обишао све земље Европе, а спокој пронашао на мирној води, са пецаљком у руци.

Мика Алас био је један од највећих српских математичара. Рођен је у Београду, 6. маја 1868. Био је српски математичар, професор Универзитета у Београду, академик Српске краљевске академије и алас.

 

Мика Алас је био једна од најпознатијих личности старог Београда. Имао је богат, занимљив и неконвенционалан живот. Тешко је на једном месту побројати, а нарочито детаљно описати све чиме се Петровић бавио. Поред занимања за разноврсне теме у математици, Петровића срећемо и на многим другим, често неочекиваним местима.

Био је писац закона и предлога међудржавних споразума, али и изумитељ и власник успешних и реализованих патената. Петровића многи укључују у наше најважније филозофе и ствараоце оригиналне теорије у природној филозофији, математичке феноменологије.

Писао је на леп и занимљив начин, па су неки његови романи омиљен део српске омладинске литературе. Писао је научне радове и занимао се за друге природне науке, пре свега за астрономију, теорију релативности и хемију. Био је творац шифарског система и главни шифрант српске и југословенске војске.

Свирао је виолину и предводио музичку дружину „Суз", која је све до почетка Другог светског рата имала једно од главних места у боемском животу Београда. Најзад, био је велики и страствен риболовац, и велики светски путник и морепловац по северним и јужним морима. Мика Алас је у својим чувеним експедицијама обишао северну и јужну поларну област.

Професор Михаило Петровић је умро 8. јуна 1943. у свом дому на Косанчићевом венцу у Београду. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду, 9. јуна 1943, а од њега су се говором опростили епископ браничевски Венијамин Таушановић, академик Милутин Миланковић и ректор Универзитета у Београду Никола Поповић.

Миланковић је, између осталог, рекао: " Пред смртним остацима свога бесмртника, оплакује српска наука свог највећег математичара, Михаила Петровића. Са њима се та наша наука, ношена широким крилима његовог генија, уздигла до висине да је сагледа цео научни свет..."

број коментара 0 Пошаљи коментар