Враћање младих у позориште

Удружење за развој позоришта за децу и младе АСИТЕЖ Србија покренуло је први позоришни фестивал за децу и младе под називом ФАС (Фестивал АСИТЕЖ-а Србије). Под слоганом „Покренимо причу”, широм београдских позоришта од 9. до 11. маја, публици је представљен разноврстан програм дечјих представа из целе Србије.

Фестивал је био и такмичарског карактера, па су чланови стручног жирија и педагози доделили награде. За најбоље представе за децу и младе проглашене су: Питам се, питам, колико сам битан Позоришта „Бошко Буха" и На вуковом трагу „Позоришта младих" из Новог Сада.

Током три дана фестивала публика и жири имали су прилике да уживају у девет представа које су рађене у различитим продукцијским моделима. Разликовале су се и извођачке форме, уметничке поетике, садржаји и позоришни језици, као и средства комуникације са публиком. Учествовали су чланови АСИТЕЖ-а Србије, позоришта из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца, а своја дела приказали су у Позоришту лутака „Пинокио" , УК „Вук Караџић", „Битеф театру" и Народном позоришту у Београду.

Из Удружења АСИТЕЖ истакли су да се на овај начин покреће прича о заједништву, нашој публици, али и о будућности. Питања која се постављају, а на којима Удружење и њени чланови раде, јесу: Да ли деца и млади воле позориште? Да ли ћемо успети да их задржимо као публику? Да ли јој се обраћамо на прави начин? Да ли је позориште васпитач, пријатељ, ауторитет или забављач?

Током фестивала, стручни жири је више пута подвукао да, након представа приказаних на ФАС-у, можемо да кажемо да имамо заиста квалитетно позориште за децу и младе. Мирјана Цветковић, чланица стручног жирија, изјавила је да је било невероватно богато и радосно искуство видети фантастично позоришно стваралаштво широм Србије које децу третира као мислећа, осећајна и мудра бића, дајући им подршку да буду племенити и одговорни једног дана.

„Сваки разговор је био доказ колико можемо једни друге да научимо и колико су овакви сусрети важни као место учења и раста. Важно је да ово што се десило на ФАС-у разумеју и они који одлучују о културним политикама и који управљају дечјим и другим позориштима. ФАС је коначно на прави начин повезао педагоге и позоришне ствараоце и то мора бити правило. Кроз ту везу позориште за децу може да расте на прави начин, а школа може да интегрише позоришно стваралаштво са својим радом", рекла је Мирјана Цветковић.

Фестивал је отворила омиљена дечја ауторка Јасминка Петровић, која је деци пожелела да иду у позориште, да дуго и срећно живе и да нас надживе!

број коментара 0 Пошаљи коментар