„Фаце интернета“ у припреми за велико финале

На помолу је нова генерација „интернет фаца”. Они су одрасли уз интернет и од малих ногу сурфују дигиталним пространствима. Њихов задатак је да подсете своје вршњаке на то да сурфовање, ма колико било забавно, може бити и опасно. Ту су да нам покажу како се правилно „јашу таласи” интернета.

Негде око поднева, у суботу 18. маја, у Истраживачкој станици Петница, појавила су се нека нова и нешто млађа лица од редовних посетилаца ове научноистраживачке оазе. Пристизали су у групама од по четворо, вођени професорком или професором, из пет различитих крајева наше земље.

Двадесет малишана било је препознатљиво по жутим качкетима. Судећи по натпису на тим качкетима, могло се закључити да су у Петницу стигле фаце интернета

Андреј из Зрењанина се највише радовао што ће имати прилику да уђе у праву лабораторију, Лазару из Чачка је било драго што доласком у Петницу може да испуни неостварени сан своје маме, а Џенети и Џани из Тутина је била посебна част што им је комшиница до врата у петничком смештају глумица Бранкица Себастијановић.

Свима је то била прва посета Петници, што није необично, будући да су програми Петнице предвиђени за старије ученике. Како онда то да се двадесет ученика петог и шестог разреда основне школе нађe на овом месту? 

За фаце интернета са жутим качкетима, викенд у Петници била је награда за победу на једном такмичењу које се ове године одржавало у њиховим градовима – Београду, Зрењанину, Новом Пазару, Нишу и Чачку. То је било једно путујуће такмичење, попут неког каравана, а области у којима су се такмичили биле су информационе технологије и интернет култура.

Такмичење је организовало Министарство за трговину, туризам и телекомуникације, а назвали су га баш како му доликује – IT караван. Слоган такмичења био је управо „Фаце интернета“, а да би такмичари постали највеће фаце интернета, морали су првенствено да покажу свест о важности његовог безбедног коришћења.

Међутим, одлазак у Петницу никада није само наградно путовање за пуку забаву. У Петници забава проистиче из вредног рада, учења и истраживања. Победници градских такмичења IT каравана дошли су у Петницу по задатку – да унутар својих тимова раде на пројектима који ће допринети развоју безбедности њих и њихових вршњака на интернету.

Какве су пројекте фаце интернета смислиле, не смемо да вам одамо, будући да своје идеје мудро чувају у строгој тајности до великог финала које ће се одржати у Дому омладине у Београду, 23. маја 2019.

Оно што смо успели да приметимо јесте да су деца са жутим качкетима током ова два дана снимала и сурфовала, мозгала и монтирала, глумила и гуглала. Ускоро ћемо сазнати како ће фаце интернета допринети борби за стварање бољег света.

број коментара 0 Пошаљи коментар