Цветни тепих шафрана у долинама планинског венца Татре

Планински венац Татре представља највиши део Карпата а простире се на граници Пољске и Словачке. Национални парк на том подручју је изузетно значајан за очување и заштиту многих врста флоре и фауне, а посебно природно благо представљају цветови шафрана, којих у периоду цветања, процењују стручњаци, има и више од сто тридесет милиона.

У рано пролеће, док још трава не озелени у долинама планинског венца Татре, недалеко од туристичког места Закопане, буде се милиони цветова шафрана. Истраживачи процењују да се у појединим долинама које припадају Пољској може видети више од сто тридесет милиона цветова те вредне биљке.

Цветни тепих шафрана привлачи велики број туриста, понекад их буде више од 70.000. Због значаја тог феномена, а и вредности шафрана, чувари воде рачуна о посетиоцима и поштовању строгих правила: цвеће се може фотографисати само из камиона јер шетња по пољу није дозвољена.

Нажалост, цветови шафрана почињу да изумиру већ после две до три недеље, што на неки начин ту појаву чини још атрактивнијом. Строга правила Националног парка налажу да су фотографије једино што посетиоци могу да понесу као успомену са тог места. Туристи се упозоравају да треба да пријаве кад год примете непримерено понашање, како би се починиоци казнили.

Како се чува природа и део националног блага, показује и велика заинтересованост људи из околних места који радо и у великом броју долазе да волонтирају у периоду цветања шафрана како би све туристичке посете прошле у најбољем реду. 

број коментара 0 Пошаљи коментар