Др Зорица Пантић добила је у Бостону свој дан – 9. мај

Српкиња, др Зорица Пантић, добила је у америчком граду Бостону свој дан, 9. мај за нарочите заслуге као ректор "Wentworth" Института у Бостону, а централни део Института којим руководи назван је њеним именом.

Она је прва жена председник у 115 година дугој историји "Wentworth" Института за технологију и прва жена инжењер која је постала председник Универзитета у САД-у.

По др. Зорици Пантић је пре седам дана и назван део Института за технологију у Бостону.
Сенатор Стивен Линц је приликом доделе овог признања у Бостону нагласио:
„Зорица је поклон за 'Wentworth', а благослов за Масацудес“.

Документ о биографији и заслугама наше научнице приликом добијања свог дана, ушао је у Конгресну библиотеку САД.

Докторка Зорица Пантић, за Радио Београд објаснила је да "Wentworth" институт којим руководи има 4.500 студентата, годишњи буџет од 132 милиона долара и Фондацију од 114 милиона долара.

„На овај Институт увела сам 10 нових инжињерских програма и три последипломска
програма из области грађевине, архитектуре и одржавања објеката. Институт је развио националну и интернационалну репутацију, као један од најбољих у области кооперативних програма са индустријом и рангиран је међу најбољим колеџима у северном делу САД и међу најбољим инжињерским програмима у Америци“, истакла је др Зорица Панић.

За студенте професорка Пантић има поруку у којој поручује:
„Најважније је да човек ради оно сто воли, поносна сам на своју земљу Србију, имала сам одлично образовање у својој земљи и зато сам тако могла да будем успешна у Америци“.

Пре доласка на "Wentworth" Институт, др Зорица Пантић била је декан инжењерсвта (грађевина, машинство и електроника ) на Тексас универзитету у Сан Антонију. Она је била и професор и директор на Сан Франциско државном универзитету.

Др Зорица Пантић је дипломирала на Електорнском факултету у Нишу 1975. године, као најбољи студент у генерацији.

Докторирала је 1982. године на Електронском факултету у Нишу. Као Фулбрајтов стипендиста одлази у САД 1984. године, публиковала је преко 90 радова из области електромагнетике.

Професорка Пантић основала је Фондацију у Америци која помаже студентима из Србије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 26. мај 2019, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

Cestitke

Ako je tacno da su je isterali odavde,a verovatno jeste,Jos vece cestitke Dr Zorica Pantic.Zena borac,a nasal mentalitet je pretuzan.

(петак, 24. мај 2019, 12:25) - Dr, kojoj je dr Pantic drzala nastavu na Elektronskom fakultetu u NISU [нерегистровани]

a odavde je ISTERANA!

Prof dr Zorica Pantic je zavrsila Elektronski fakultet u Nisu, bila je asistent na Katedri za teorijsku elektrotehniku, gde je i doktorirala. Potom je dobila Fulbrajtovu stipendiju i otisla na usavrsavanje u Ameriku, da bi, kad se vratila, dobila OTKAZ koji je smestio sada pokojni sef iste katedere dr Dragutin Velickovic. Taj covek jeste imao znanje ali prosto njemu nije bilo mesto medju ljudima jer je patoloski mrzeo bolje i srecnije od sebe. Dakle ona je ISTERANA odavde, da bi se potom vratila u Ameriku i nastavila svoj rad.Niko sa ovog fakulteta nije NISTA uradio da ona ni kriva, ni duzna, ostane na njemu. Tako je SRBIJA mnogo izgubila a Amerika dobila, ali mi smo poznati po tome da najbolje ISTERUJEMO i da dovodimo duduke i neznalice, koji ne mogu da nas ugroze. Fakulteti treba da pored dekana, imaju i DIREKTORE, kao sto je to u civilizovanim zemljama, a ovo drustvo da konacno postane pravno uredjeno.

(четвртак, 23. мај 2019, 12:45) - Љубодраг [нерегистровани]

Мој дубоки наклон као израз поштовања ...

... и захвалности.