Непослушни слон

Риф-раф, јужноафрички слон, старости између 40 и 45 година, за длаку је избегао смртну казну стрељањем, на коју је „осуђен” због свог, како тврде локални становници, проблематичног понашања.

Риф-раф је „помилован" тек након интервенције бројних активиста за животиње, а како не би био убијен, морао је да интервенише чак и судија.

Власници земљишта у близини Националног парка Кругер у ком је смештен Риф-раф, решили су да га ликвидирају зато што им уништава имовину и гази усеве, упркос чињеници да су му активисти из једног међународног хуманитарног друштва нашли нови дом.

Активисти за животиње већ две године спасавају Риф-рафа. Још 2017. преместили су га у други резерват, али се он вратио поново на своју територију. Велики број заједница у Африци које живе у подручјима у којима слонови „шетају", жале се на то да им ови највећи сисари на свету наносе огромне материјалне штете. Стручњаци, међутим, покушавају да им објасне да слонови не руше и не пробијају ограде резервата тек тако, већ само прате своје биолошке нагоне и потребу да се крећу по одређеним територијама.

У случају Риф-рафа, ограда око националног парка подигнута је током једне од најгорих суша у региону, одсекавши га тако од извора воде и земљишта које је неометано користио 13 година.

Једна независна студија која је недавно спроведена открила је да је у периоду од 2016. до 2017. издато 50 дозвола за убијање тзв. проблематичних слонова, саопштила је Саветодавна група специјалиста за слонове.

Oдри Делсинг, стручњак за дивље животиње, која слонове проучава више од 20 година, каже да је Риф-раф величанствен слон који симболизује растући проблем између људи и слонова у Јужној Африци. „Власници земљишта најчешће покушавају да реше проблем пушком, што је недопустиво. Ако Риф-раф ипак буде убијен, то ће бити трагедија, не само за ову невероватну животињу већ и за све друге ʼпроблематичнеʼ слонове који се суочавају са сличном судбином", каже Одри Делсинг.

Ми делимо ову земљу са тим величанственим дивовима. Требало да буде крајње незамисливо да их убијамо само зато што је тако лакше него управљати земљом на начин који прати њихове биолошке нагоне и потребе, напомиње Делсингова.

Светски фонд за заштиту дивљих животиња идентификовао је слонове као угрожену врсту, с падом светске популације са десет милиона на 415 хиљада, углавном због криволова и других човекових деловања, која их угрожавају.

број коментара 0 Пошаљи коментар