„Брисањем“ сећања на трауму можемо се решити анксиозности?

Човеков сан да утиче на своју меморију, да је побољша, па чак и да мења и брише трауматична искуства, водио га је кроз векове, до тога да развија различите методе и процесе стимулације и учења. У појединим религијским обредима, ритуалима, хипнози, човеково стање свести се мења. И тада је могуће различито утицати на меморију и доживљена искуства.

Стив Рамирез, професор Универзитета у Бостону, верује да ситне мождане структуре и ћелије у себи носе решење како савладати одређене болести попут депресије или анксиозности.

У хипокампусу, делу мозга, складиште се информације, чинећи тако памћење, које се састоји како од позитивних тако и од негативних искустава. Ниједно сећање није слично другом. Свако искуство које је проживљено и које памтимо, има и своју јединствену комбинацију можданих ћелија.

Тим професора Рамиреза представио је нове резултате истраживања.

Рамирез је са својим сарадницима показао да можемо да стимулишемо одређене делове хипокампуса. Уколико тачно знамо који део хипокампуса да третирамо, можемо да утичемо на то да се призову поједина сећања или чак да се поједина елиминишу.

Према речима Брајана Чена, овo истраживање може да помогне у лечењу бројних посттрауматских обољења. Он истиче да „многи психолошки поремећаји настају због неког трауматичног искуства. Особа није у стању да крене даље зато што стално понавља у себи доживљени страх“.

Истраживање професора Чена и Рамиреза управо је усмерено ка томе. Утврђено је да стимулисање горњег дела хипокампуса може да ублажи трауматична осећања, чинећи их подношљивијим.

Засад, професори Рамирез и Чен врше истраживања на Институту за технологију у Масачусетсу. Како кажу, проћи ће још много времена пре него што се експеримент примени на људима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 07. јун 2019, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Sta bi na sve rekao Karl Gustav Jung?

(петак, 07. јун 2019, 19:24) - anonymous [нерегистровани]

tako je!

Često pomislim da bi amnezija bila pravi blagoslov. Zelim da zaboravim neke loše stvari a ne mogu!