Може ли се климом управљати?

Када муња сева без грмљавине, а облаци нису од водене паре и личе на корњачин оклоп. Када чујете за земљотрес од девет степени или живите у Борчи и сручи се годишња количина кише за пола сата – шта друго да помислите осим да неко нешто петља са климом.

Књига Елане Фриленд Хемијски трагови, харп и потпуна доминација на планети Земљи, у којој се износе чињенице о вишегодишњим експериментима, проглашена је на Западу за антиглобалистички текст. Машински факултет у Београду је иницијатор и издавач превода ове књиге на српски језик. 

Рецензент и један од предлагача да се ова књига изда у Србији је и професор др Момчило Милиновић, члан Инжењерске коморе Србије, који, гостујући у Јутарњем програму, наглашава како су сматрали да је неопходно да се овакво дело појави на нашем језику, управо зато што постоји озбиљна подељеност у светској научној заједници – да ли се уопште климом може управљати или не?

„Већина метеоролога и професионалаца који се баве метеорологијом, и ја сам, сматрају да је глобална клима, ипак, под контролом Сунца. Климу на Земљи је дало Сунце, дефинисало Сунце и сву енергију, и потенцијалну и тренутну, будућу и бившу, и ону која је резерва наших сировина, дарује једино и заувек Сунце. Аномалије које Сунце исказује наравно да утичу на аномалије које се појављују на земљи“, истиче професор Милиновић.

Међутим, додаје, управљање климом у одређеним регионима, на мањим површинама је већ уобичајена појава. Противградна заштита је један вид управљања климом. Исто тако, врло добро су познати и примери да тамо где не желе да падне киша, велике земље, па чак и мале и средње, имају технологију да управљају кишом.

„Методологија локалног управљања климом је и могућа и догађа се. Глобално управљање, у том погледу смо сви сумњичави. Ту почиње велика подела и ту се рађају теорије завере“, објашњава гост Јутарњег програма.

Елана Фриленд тврди да се небо засејава солима различитог садржаја и да се свакодневно прска изнад 28 држава чланица НАТО-а. Професор Милиновић додаје да се то чини изнад 100 земаља од којих су 28 чланице овог војног савеза.

„Главни проблем сваке војске, а посебно савремене и посебно великих стратешких снага, пре свега Сједињених Држава, Русије и сада Кине, јесте брзина реаговања. Брзина реаговања представља суштину. Радари типа харп, радаре које помиње и Елана Фриленд, служе такозваном beyond horizon осматрању. То су радари који гледају иза кривине Земље. То су радари који могу да осматрају Земљину куглу без праволинијског зрачења и могу да раде по радијусу Земље. Сви они служе за рано упозорење, јер желите да видите ракету кад креће, да знате да сте нападнути. Тиме ни у ком случају не оправдавам ни харп, ни засипање, ни хемијске трагове, већ наглашавам да војни комплекс нема обзира према таквим притужбама“, истиче Милиновић.

НАТО је вршио експерименте у оквиру свог технолошког развоја и то експериментисање је радио на тактичком нивоу. Да ли су радили експерименте на стратегијском нивоу, професор тврди да о томе нико нема податке, чак ни наша војска. 

„Муниција са осиромашеним уранијом је коришћена. Осиромашени уранијум је сагоревао у атмосфери, ослобађали су се хидрати урана и загађивали простор. Њих не занима на кога бацају ту муницију. Они су пуцали са муницијом која има фантастичне пенетрационе карактеристике. То је одлична муниција и њима је то било занимљиво. То да ли ће се неко отровати, њих не занима. У Ираку су бацили 30.000 тона из тенкова. Они мере своју ефикасност, а не последице по наше здравље“, сматра професор Милиновић.

Што се тиче климатског ратовања, гост Јутарњег програма закључује да се свакако морамо чувати тога да не постанемо жртве теорија завере, али и да не смемо постати непажљиви.

„Отворити очи, никоме ништа не веровати. Шта год је ко шта рекао, разматрамо, па ћемо видети шта наука каже, али она наука која није, како каже Елана, поткупљена“, каже професор Момчило Милиновић на крају гостовања у Јутарњем програму.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 07:34) - anonymous [нерегистровани]

Steta

Vrlo vrlo razocaravajuce izlaganje ovog gospodina. Nadam se da je reč o neznanju a ne o svesnoj odluci da prikriva istinu.

(среда, 26. јун 2019, 07:30) - anonymous [нерегистровани]

Zalosno

Vrlo je razocaravajuce ali ne i neočekivano da gospodin profesor očigledne geoinzinjerske akcije naziva teorijama zavere. Pridružujem se svima koji na to odgovaraju da to nisu nikakve teorije već činjenice zavere ako već koristimo taj izlizani termin. Ne treba meni profesorovo priznanje i potvrda nečega što je očigledno. Dovoljno je koristiti svoja čula (oči) i zdrav razum. Logično rasuđivanje i zaključivanje uradice ostalo. Ogromna je nepravda i neodgovornst, pa i nedostatak hrabrosti prema sopstvenom stanovništvu ne progovoriti istinu o geoinzinjeringu, kako se ova grana kvazi nauke naziva u zvaničnim krugovima. Uveren sam da gospodin profesor zna šta je istina ali da je odlučio da o tome ne progovori javno. U tom slučaju, on preuzima veliku odgovornost. Ukoliko je reč o neznanju, onda to otvara pitanja njegove kredibilnosti. S obzirom na okolnosti, bolje bih se osećao da je ovo drugo. Vrlo sam razočaran.
(уторак, 25. јун 2019, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Ah

Ovaj g.din je rodjen za profesora. Svojom harizmom ulije nadu i podstrek studentu...Moje najdublje poštovanje.

(уторак, 25. јун 2019, 18:33) - anonymous [нерегистровани]

Slikovito

Kao da sam slušao legendarnog Rašu Popova. Svaka čast.

(уторак, 25. јун 2019, 18:00) - anonymous [нерегистровани]

Sećamo se

2012-2013. godine i priče o HAARP antenama...

(уторак, 25. јун 2019, 17:37) - anonymous [нерегистровани]

Moze li?

Moze.

(уторак, 25. јун 2019, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Због утицаја на климу

Је потхитно потребно направити много свемирских тела сличним Земљи где ће људи да живе. То треба ставити на сто у УН и Савету безбедности.

(уторак, 25. јун 2019, 16:14) - anonymous [нерегистровани]

oni ce poceti i na baba roge da se vade

Tonemo u beznadje... Princip "nije moja odgovornost, nego neko drugi sve upropasti iako ja prstom ne mrdam da bilo sta poboljsam" poprima ludacke razmere. Cekajte, sada ce odjednom nesposobnost vlasti na raznim nivoima da se svali i na Boga i ko zna koga? Vanzemaljci su sledeci, vadice se i na svemirce, ali da urade ono sto ljudi mogu, taman posla. Taj narodni novac moze u svoj dzep ili na gluposti, ne na kanale i kanalizaciju, sacuvaj Boze, kad postoje svemirci i opozicija i sve drugo sto nije posten i naporan rad.

(уторак, 25. јун 2019, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

U vreme poplava,...

...pre nekoliko godina ,na podrucju Srbije BiH i Hrvatske,javile su se sumnje da je tadasnjim vremenskim nepogodama najvise doprineo HARP!
Sigurno je da ta "nesreca sa Aljaske" ima udela i sada!
Bolje ga je sto pre ugasiti,jer niko ne treba "da izigrava boga"!?

(уторак, 25. јун 2019, 15:58) - Ivan [нерегистровани]

Profesor

Da li je moguce da profesor dobije jedan sat ili dva kako bi ovo poslusali, jako je interesantno!