Свет на ивици „климатског апартхејда“ између богатих и сиромашних

Специјални известилац Уједињених нација за екстремно сиромаштво Филип Алстон упозорава да је потпуно реалан сценарио климатског апартхејда у којем ће богати искористити свој новац да избегну глад и климатске промене, док ће остатак света остати да пати.

Чак и да испунимо сада задате циљеве милиони ће бити осиромашени, истакао је Алстон, критикујући органе УН-а да су „очигледно неодговарајући“ да се на прави начин ухвате у коштац са овим проблемом.

„Упозорења и одбројавања неће спасити човечанство или планету од надолазеће катастрофе“, сматра Алстон.

Аустралијанац је део панела независних стручњака при УН-у, који је у понедељак предао свој извештај Савету за људска права.

Најсиромашнији на свету ће бити најтеже погођени растућим температурама, које ће условити мањак хране и сукобе.

Земље у развоју претрпеће најмање 75 одсто трошкова климатских промена, упркос чињеници да сиромашнија половина светске популације ствара тек 10 одсто емисије штетних гасова.

„Они који су најмање загадили ће бити највише погођени“, рекао је Алстон, упозоравајући да би ефекти глобалног загревања могли да пониште 50 година напретка у смањивању сиромаштва.

Алстон за своје тврдње наводи примере како се западне државе већ боре против екстремних временских услова.

Када је ураган „Сенди“ погодио Њујорк 2012. године, већина грађана остала је без струје, али је седиште „Голдман Сакса“ остало заштићено десетинама хиљада пешчаних џакова и генератором. Слично томе, приватни ватрогасци послати су да спасавају богаташке виле.

Превелика зависност на приватни сектор би водила „климатском апартхејду“, у којем би богати избегли последице загревања, глади и сукоба.

Међувладин панел о климатским променама упозорио је још 2007. године да ће најсиромашнији на свету бити најтеже погођени.

Јучерашњи извештај веома је критичан према мањку воље за предузимањем конкретних корака, упркос бројним упозорењима.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

Led

Osim sto ako se ubrzaju klimatske promene i led krene ozbiljnije da se topi, stradace i najbogatiji deo sveta- severna i zapadna Evropa i istocna i zapadna obala SAD-a, jer su svi na moru i u ravnici, kuda voda lako moze da prodje. Holandija i Belgija u tom najcrnjem scenariju nece postojati, a obala Nemacke ce se pomeriti do Kelna. Dakle i bogati ce da stradaju.

(среда, 26. јун 2019, 06:57) - anonymous [нерегистровани]

Socijalno i ekološko

Dobro je što nauka sve više dolazi do saznanja da su prirodne i društvene pojave povezane.

(среда, 26. јун 2019, 06:49) - anonymous [нерегистровани]

Za one zeljne znanja

Cilj današnjih aktivnosti po pitanju klimatskih promena je konstantno skretanje pažnje svetskoj populaciji na sporedne teme, bilo politika, privreda, estrada ili sport. Promene su nepovratne i već decenijama uveliko u toku. Ukratko, stvara se privid moralnosti skretanjem pažnje. Glavni cilj u današnjoj fazi klimatskih promena je skretanje pažnje najvećem sloju populacije do poslednjeg mogućeg trenutka. Rešenja jednostavno nema, a kontroverzne i po zdravlje opasne intervencije koje se danas u to ime čine su očajnički pokušaji da se održi koliko toliko privid normalnih okolnosti, što očigledno postaje sve teže. Neopisive turbulencije tek predstoje kada populacija konačno shvati pravo stanje stvari. Do tada, poruka je business as usual.(уторак, 25. јун 2019, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

vidi muke sada

siromastvo je postalo toliko da bogati nemaju sta oteti od sirotinje i odmah UN reaguje.

(уторак, 25. јун 2019, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

Savet bogatima

da cuvaju siromasne jer zive preko njihove grbace i stvaraju svoje basnosnovno bogastvo.

(уторак, 25. јун 2019, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

bogati , siromasni

Pa siromasni su i sada na ivici "aparthejda" , ako ne i u njemu , samo ti bogati uopste ne shvataju sta ih ceka jer zive otimanjem od siromasnih i koga ce onda iskoristavati , naravno sami sebe a i to ne traje dugo je klimatske promjene pogadjai bogate a tu zlato , novac , ne pomaze.Bogati ce zivjeti par godina duze dok ce siromasi biti spaseni umiranjem jer i tako zive u bijedi.

(уторак, 25. јун 2019, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

Почело је незадрживо

А онда ће сиромашни да узму мотике у руке и да лепо врате од богатих лопова све оно што су вековима ти богати пљачкали по свету. Било и биће. Јесте, ови ће да цркавају, а ови ће да се возају јахтама. Глупост.