Најстарији кратер на Земљи – астероид пре 2,2 милијарде година покренуо глобално загревање

Настао пре 2,2 милијарде година, кратер пречника 70 километара у забаченом делу западне Аустралије потврђен је као најстарија ударна тачка астероида на Земљи.

Астероид који је створио Јарабуба кратер ударио је пре 2,2 милијарде година у масивну ледену плочу и покренуо глобални период отопљавања.

Ново истраживање објављено у часопису Нејчер комјуникејшонс (Nature Communications), проценило је старост кратера на 2,229 милијарди година.

То је 210 милиона година старије од Вредефорт кратера (200-километарског пречника) у Јужној Африци и 380 милиона година старије од Судбури кратера (180 километара у пречнику) на Онтарију у Канади.

Аутор нове студије, Тимонс Ериксон из Насиног свемирског центра „Џонсон“, утврдио је заједно са колегама са аустралијског Универзитета „Кертин“ да је астероид пречника седам километара, који је формирао кратер Јарабуба, ударио у масивну ледену плочу и послао огромну количину водене паре у атмосферу, покренувши климатско загревање. 

Кратер Јарабуба одавно је познат научницима, али геолошка структура није поуздано датирана због неколико фактора – изузетне старости, вишеслојне акумулације геолошких материјала, као и забачене локације.

„Шокирани“ циркони

Пређашњи напори да се одреди старост нису били оволико прецизни, па се процена кретала од 1,1 до 2,6 милијарди година.

Да би прецизно утврдили старост, Ериксон и колеге су анализирали минерале извучене из дубине веома еродираног кратера. Тражили су „шокиране“ цирконе и моназите, што значи да су се „рекристализовали“ као последица удара.

„Циркони и моназити су два најкоришћенија геолошка сата. Због својих кристалних структура које могу да инкорпорирају уранијум – али не и олово – када се кристализују. Пошто су времена распада уранијума и олова позната и разликују се, онда можемо да користимо разлику у њиховом временском односу да одредимо старост“, каже Ериксон за портал Гизмодо.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јан 2020, 12:48) - NIKOLA [нерегистровани]

Zabluda

Ne dajte da vas lazu zemlja je najviše stara kao i kosmos najviše 6,5 hiljada godina, sveto pismo u ruke i svima na planeti ce nam biti bolje

(четвртак, 23. јан 2020, 15:05) - anonymous [нерегистровани]

Smešno

Celu nauku su napravili od predpostavke... Ko je taj koji može da ustanovi starost od 2.2 mld godina... Ovo vam kod Srba ne pije vodu, čisto da znate...

(четвртак, 23. јан 2020, 07:12) - anonymous [нерегистровани]

Каква глупост

Људи и остала жива бића се позмрзеваше. Какво глобално загревање, какве милијарде година, какви бакрачи. Ваљда постоје далеко паметније ствари да се пишу као на пример дневне дивиденде по 20 посто стопи на годишњем нивоу.

(четвртак, 23. јан 2020, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

Испирање

Није јасно да ово и код нас пролази.
Па наравно да је астероид започео глобално загревање, само наш допринос од 95 одсто удела у глобалном загревању није битан.
То што капитализам израбљује људске и планетарне ресурсе а као нус производ има глобално загревање и купање у смећу то је по њима небитно. Концепт капитализма не ваља само то богати никад неће признати, овакво израбљивање планете зарад шачице богатих није здрав систем. Систем постоји да би се срушио?
Живела Србија и РС

(среда, 22. јан 2020, 21:26) - anonymous [нерегистровани]

hahahah

2 milijarder godina hahahahahahahahahahahahahahahaha
Ovi "naucnici" su izguvili svaku meru i rezon da bi dokazali da ima razloga za tom "profesijom" i platom naravno
hahahahahaha koji ludaci

(среда, 22. јан 2020, 20:02) - carli [нерегистровани]

komentar

dobro da ne brinem.ja sam mislio da je to bilo pre 3milijarde godina.
jako mi je bitan tacan podatak zbog potrosnje plina

(среда, 22. јан 2020, 15:54) - Igor [нерегистровани]

Sad mogu

Mirno da spavam ja pomislio moj stojadin