„Соларни орбитер“ на путу ка Сунцу, спреман за снимање

Космички брод Европске агенције за истраживање свемира „Соларни орбитер“ креће се ка нашој звезди. Реч је о летелици који би, први пут, требало да сними површину Сунца, до сада потпуно непознату астрономима. Међу премијерним снимцима, ако све буде ишло по плану, биће и Сунчеви полови.

„Соларни орбитер“, брод који је конструисала Европска агенција за истраживање свемира, на путу је ка Сунцу. Наредну декаду требало би да проведе снимајући нашу звезду са свих страна, пише Њујорк тајмс.

Летелица је опремљена иструментима који ће регистровати све појаве на Сунцу и очекује се да ће успешно проследити те снимке до Земље и омогућити астрономима да стекну бољи увид у оно што се одвија у центру нашег соларног система.

У плану је да „Соларни орбитер“ сними магнетна поља и соларне олује које непосредно утичу на живот на Земљи.

Ракета која носи летелицу треба да позиционира „Соларног орбитера“ у орбиту око Сунца.

Међу првим операцијама је тестирање уређаја на „Соларном орбитеру“ и припрема за компликоване маневре којим „Орбитер“ треба да стигне у орбиту одакле научници верују да ће моћи да начини снимке.

Сви уређаји који су раније лансирани ради посматрања Сунца кретали су се елиптичном путањом и због тога имамо само фотографије Сунчевог екватора.

Задатак који има „Соларни орбитер“ је да обезбеди довољно снимака свих делова Сунца из којих ће научници моћи да открију како наша звезде „катапултира“ материјал из своје унутрашњости који доспева до планета Сунчевог система.

На списку мистерија које научници планирају да расветле је и појава Сунчевих пега сваких 11 година, као и феномен одређених бучних и нечујних активности на зведи.

Планирано је да „Соларни орбитер“ Сунце обиђе 10 пута.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 10:42) - anko [нерегистровани]

Molim

?

(петак, 14. феб 2020, 07:47) - anonymousUdruzenje matematicara [нерегистровани]

Matematicka inteligencija Sunca

Problem pisanja funkcije Sunca, koju kada je matematicki proucavate ,saznajete sve o Suncu, kao jedinoj matematicki inteligentnoj zvezdi univerzuma.