Антибиотици трују реке, најзагађенији Дунав

Реке широм света опасно су загађене антибиотицима. То показује глобална студија спроведена на више од 700 локација у 72 земље. Концентрације антибиотика превазилазе безбедне нивое на више од 100 локација. У Европи је антибиотицима најзагађенији Дунав.

Огроман део отпада који људи произведу доспева у реке и мора угрожавајући живи свет у њима. Уместо да се баца, отпад може да се искористи и рециклира, што је, за разлику од многих људи, овај делфин научио.

И његов опстанак доводи се у питање и због све већег хемијског загађења вода. Недавне анализе Дунава у Аустрији показале су присуство седам антибиотика у четири пута већим количинама од оних који се сматрају безбедним.

„Антибиотици у рекама смањују број микроорганизама, бактерија које су врло позитивне и које у ствари раде оно што ми зовемо биолошка деградабилност. Бактерије у рекама једу и детерџенте и већину органских супстанци и ако их не буде у рекама онда их неће ни појести и онда је то изузетно озбиљан проблем – пливаће све по рекама“, каже др Стеван Благојевић, директор Института за општу и физичку хемију.

У Србији је крајем 2017. године рађена ванредна контрола после хаваријског загађења реке Саве када је на једном месту у Хрватској забележена хиљаду пута већа концентрација антибиотика од дозвољене.

„Ми смо радили само једанпут када смо имали најаву прекограничног хаваријског загађења и показало је да нема антибиотика у загађујућој форми на територији Србије, али од наредне године ћемо и ми уврстити анализе антибиотика у редован мониторинг. Сада смо се опремили новом опремом, имамо и нове технологије које ће нам омогућити да то и чинимо“, каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

За сада се у Србији пречишћава свега осам одсто отпадних вода. Само у Београду има више од 20 директних канализационих испуста у реке.

„Ми имамо и на левој и на десној обали Саве низ црпних станица којима се вода препумпава да се не би изливала директно у Саву него се усмерава према Дунаву“, рекао је Зоран Матић, директор за канализациони систем Београдског водовода и канализације.

Европска унија забранила је превентивну употребу антибиотика на фармама, а пре годину дана увела је и обавезу праћења амоxицилина, ципрофлоxацина и макролидних антибиотика као опасних и потенцијално штетних материја у природним водама.

Градски завод за јавно здравље анализира сваке недеље воду на локацијама водозахвата Макиш и Винча и повремено налазе минималне концентрације антибиотика у непрерађеној води. У води за пиће из београдског водовода, тврде, антибиотика нема.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. јун 2019, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

Direktor

Dokle god je doticni direktor, nema nama boljitka!

(понедељак, 10. јун 2019, 00:13) - Nikola iz Kanade [нерегистровани]

Antibiotici u vodi

Kazu da nema atibiotica u vodi za pice iz nasih vodovoda.
Malo pa nemoguce.
Antibioticu u vodi se stvaraju ili havarijama ili ljudskim urinom.
Kad se nadje u vodi ostaje u vodi. Ovi nasi iz vodovoda kazu da nema antibiotika u nasoj pijacoj vodi.
Apsurd. Nepostoji nijedan filter koji ce da filtrira antibiotik. Tako da kada popijemo vodu i dobijamo antibiotike i ciklus se nastavlja. Sto se cesce uzimaju antibiotici u bilo kojoj formi antibiotici postaju neotporni na lose bakterije i mogucnost da se umre. Ovde se spominje 7 antibiotica. Kom opanci, kom obojci. Srecno svima sa njihovom analizom.
U Kanadi sva velika jezera su jezivo zagadjena. Toronto je ogroman grad i nalazi se na Ontariskom jezeru koje je vece od Jadransko mora ali dzaba to jer je jezero svake godine uzasno zagadjeno. Mi pored antibiotica koje ovde ljudi konzumiraju nenormalno i sve to dospeva opet u jezero pa u vodovod i na kraju se osvezis sa antibioticima. Svi gradovii i mesta koja su na Ontariskom jezeru su ugrozena. Pored samog Toronta imamo nuklearku koja se hladi vodom iz jezera i naravno se vraca u jezero. Pre mnogo godina su bacali nuklearni otpad negde na sredini jezera. Pa su poceli da zakopavaju nuklearni otpad i stvorili posle 20 30 godina drugi problem. Citav Ontario je povezan sa podzemnim vodama i naravno to zakopano nuklearno djubre sada curi i gde ce da ide? Naravno u jezero Ontario. Pored svega toga Kanada i USA nemaju iste kriterijume za zastitu voda od zagadjenja pa kao sto rekoh kom obojci kom opanci. Srecno svima da jos malo prozivimo jer se svakog bogovetnog dana trujemo iz vazduha, vode i zemlje. Da nepricam da Ontario vlada nema nikakav plan u slucaju nuklearne havarije ili katastrofe.
Pozdrav svima

Nikola