Да ли је у Краљеву данас температура била 57 степени Целзијуса

Термометар изнад једне краљевачке апотеке измерио је данас невероватних 57 степени Целзијуса у улици Октобарских жртава, код главне аутобуске станице.

Врелих летњих дана грађани обично сумњају у тачност метеоролошких мерења температуре и верују да нам метеоролози дају нетачне податке, тако да је температура од невероватних 57 степени коју је показао термометар на једној краљевачкој апотеци, сигурно поткрепио ове сумње.

Међутим, стручњаци напомињу да овако постављени термометри, директно изложени сунцу, изнад асфалта, окружени стаклом, бетоном и металом, не дају стварну температуру ваздуха, већ је то температура коју емитује окружење. Посебно, што је предмет тамнији има и већи топлотни капацитет и упиће више сунчевих зрака и топлоте.

Како год, Краљевчани који су прошли улицом Октобарских жртава, сигурно се нису осећали боље када су видели ову бројку.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(среда, 14. авг 2019, 09:56) - anonymous [нерегистровани]

Ko vas plaća da narod obmanjujete

Da li gospodin stručnjak misli da ako mi koji radimo na tom istom asvaltu okruženi staklom i betonom u stvari smo u zabludi da radimo u paklu u stari mi radimo na prijatnih 30-tak.stepeni!?

(среда, 14. авг 2019, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

Temperatura

Kod mene u stanu u Kg, termometar zaklonjen venecijanerom, pokazivao 48C

(среда, 14. авг 2019, 05:55) - Goci Kv.. [нерегистровани]

Lepo leto !!

Ponekad imam osećaj da je i toplije, po struci vozač (kombinirke) bagera, u kabini gore nego u plastenika, greje motor, ulje i staklo.. naravno klima je bila skupa firmi da ugradi u mašini..
Sve u svemu penzija je nepoznati pojam u našoj struci..

(среда, 14. авг 2019, 05:20) - anonymous [нерегистровани]

Ljudi

U manjoj kutiji bice veca temperatura dokle u vecim prostorijama bice manja temperatura. Naravno da su suncevi zraci mnogo topliji. Meterolozi nemere temperaturu pojedinacno svakome u stanu. Moja kuca mocda ima izolaciju a komsijina ne itd. Temperatura se meri u hladovini. Na nama je da razumemo posledice od toga gde cemo ici i sta cemo raditi.

(уторак, 13. авг 2019, 23:57) - Kalesu [нерегистровани]

Lokacija po pravilima

I meteorološka stanica na Paliću se nalazi severno od samog jezera, na nekih par stotina metara od njega. Uz to (negde reče jedan meteorolog da sve to regulišu pravila Svetske meteorološke organizacije) temperatura vazduha se meri sa tri termometra, na različitim visinama, pa se izmerene vrednosti sabiraju i izvede prosek, koji mi vidimo u izveštajima. A prosek je, opet, jedna čudna kategorija (primer): deda (85), vodi dva unuka (7 i 8), u proseku tri muškarca u punoj "muškoj snazi" (33). Matematički tačno, ali u stvarnosti malko drugačije...

(уторак, 13. авг 2019, 23:19) - anonymous [нерегистровани]

Мери се на 2м :-)

(уторак, 13. авг 2019, 23:17) - Бојан Манић [нерегистровани]

Клима уређај

Ових дана је стварно било паклено, и у то нема сумње, температура је сигурно ишла преко 40 степени целзијуса. Мада за овај "феномен" од 57 степени имам једноставно објашњење. Како нисте запазили у непосредној близини ону спољну јединицу клима уређаја која издувава топли ваздух напоље и додатно греје ваздух у околини овог термометра. Дакле то је температура у непосредној близини клима уређаја, а на 10-ак метара од њега је сигурно нижа.

(уторак, 13. авг 2019, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Menjaj, Beli

Opet se pokvario termometar (na srpskom toplomer).

(уторак, 13. авг 2019, 22:45) - Dragan [нерегистровани]

Neznanje

Stefane, u suštini si u pravu, a za prećutkivanje stvarnih vrednosti temperature sa naših stanica (navodno zbog vanrednog stanja!?) - deo je neznanja! Temperatura u hladu, lepo kažeš meri se u meteorološkom zaklonu na 2 m iznad zemlje i to je - međunarodni standard merenja temperature na meteo stanicama, pa je logično da je bilo reč o cifri 38, a ne 58 °C .... !

(уторак, 13. авг 2019, 22:10) - anonymous [нерегистровани]

?

A zar i ljudi nisu na asvaltu dirktno izlozeni suncu okruzeni staklom i betonom? Cist dokaz da lazu i obmanjuju narod. I sami priznaju da je temperatura tacna nego nije bas po njima na primerenom mestu merena. Bar danas svako ima i moze sebi da priusti termometar. Pa nije samo njihov tacan u drzavi.