Амазон у пламену, нестају кишне шуме

Прашуме у бразилском делу Амазоније ове године погађа рекордан број пожара. Бразилски председник Жаир Болсонаро рекао је да влади недостају средства за борбу против шумских пожара.

Због јаких ветрова из Амазонаса и Рондонија, удаљених више од 2700 километара – дим од шумских пожара, који бесне неколико дана, надвио се над Сао Паoлом.

Шумски пожари се обично догађају током сушне сезоне у Бразилу, али се и намерно изазивају како би се раскрчила шума и добио простор за гајење стоке.

Бразилски председник рекао је да његовој земљи недостаје средстава да би се ефикасно борила против пожара ових размера, али и да влада истражује њихове узроке.

Болсонаро је, такође, рекао да никада није тврдио да су невладине организације започеле пожаре у шуми наводећи да је само говорио о својим сумњама, преноси Ројтерс.

Медији су претходно пренели да је Болсонаро у среду рекао, да невладине организације, по свему судећи, подмећу пожаре у прашумама Амазона како би осрамотиле његову владу након што им је смањио финансирање.

Бразилска агенција за истраживање свемира недавно је саопштила да је број пожара у Амазонији порастао за 83 одсто у односу на прошлу годину, када је забележено 40.000 пожара.

И док у Бразилу гори, ветар се стишао на Канарским острвима.

Пожари су углавном угашени па се неки од 10 хиљада евакуисаних грађана враћају кућама.

На западним падинама Гран Канарије, претходних дана изгорело је више од 12.000 хектара шуме.

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. авг 2019, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

Nisu stočari

Najverovatnije su u pitanju klasični zemljoradnici. U Brazilu se već godinama krči sve više šume i to onda pretvara u obradivo zemljište, a Brazil je jedan od najvećih svetskih izvoznika. Rade to i zarad stoke, ali tu su potrebna velika ulaganja, mnogo veća nego za njivu. A napadaju ih zemlje koje su svoje šume davno posekle iz istih razloga.

(четвртак, 22. авг 2019, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Populisti

Cuj, ne vladine organizacije pale sume da ga osramote?!??!? Populisti u celom svetu sire lazi i vesti koje im odgovaraju. Nevladine organizacije se bore da se ocuvaju sume a ne da ih pale. Uzas ko je na vlasti ... Valjda ce i ovo ludilo u Americi, Italiji, Madjarskoj, Velikoj Britaniji proci i da ce na vlast doci normalni ljudi.

(четвртак, 22. авг 2019, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Krivica

Ljudski faktor je najveći krivac!