Јапан намерава да радиоактивну воду из „Фукушиме“ баца у Пацифик

Једанаестог марта 2011. године Јапан је погодио најснажнији земљотрес у историји те земље, који је био снаге девет степени Рихтера и покренуо цунами таласе висине 40 метара. Природна катастрофа изазвала је топљења три реакторска језгра и неколико експлозија у електрани „Фукушима даичи“.

Осам година касније, у „Фукушими“ се налази милион тона контаминиране воде. Вода долази из два главна извора. Прво, цунами је извазвао прегрејавање реакторских језгара и њихово топљење, а радници су морали да убризгају воду у језгра да их охладе. Осим тога, подземна вода се после несреће излила испод реактора и помешала са радиоактивним материјалом.

Да би ускладиштили воду, постројење тренутно има око 1.000 запечаћених резервоара, али вода се полако накупља. После лета 2022. године неће бити довољно места за складиштење.

Јапански министар за заштиту животне средине, Јошиаки Харада, рекао је да ће од 2022. године једина могућност бити да се радиоактивна вода излива и разблажава у мору. Влада, међутим, и даље чека мишљење струног панела пре него што донесе одлуку.

Са друге стран,е групе за заштиту животне средине, попут „Гринписа“, наводе да је једина еколошки прихватљива могућност да се настави складиштење загађене воде и њено филтрирање.

Тај процес, међутим, веома је скуп.

Међународна агенција за атомску енергију у историји је само две две нуклеарне катастрофе су обележила као „ниво 7“ – „Фукушиму“ и „Чернобиљ“.

Већи део радијације током катастрофе у „Фукушими“ завршио је у Тихом океану, али је катастрофа довела до евакуације 200.000 људи, од којих 43.000 још не може да се врати.

Јапански Центар економске истраживање проценио је да би чишћење могло да кошта и до 660 милијарди долара.

Убрзо након цунамија, радници у „Фукушими“ направили су резервоаре за складиштење загађене воде, која је хладила реакторска језгра. Али је у међувремену кроз пукотине пробила и подземна вода, што је значило да много више воде загађено него што је била првобитна процена.

Да би прочистили воду, стручњаци су користили зеолит – вулкански минерал који се везује за радиоактивни изотоп цезијум. Касније, 2013. године, филтрирали су воду за стронцијум, али су имали проблем са тритијумом, јер се веома лако везује за воду.

Три године касније, јапанско министарство закључило је да нема расположивих метода за одстрањивање тритијума.

„Гринпис“ је касније, међутим, саопштио да је јапанска влада одустала због цене од једног метода, по којем би компанија „Курион“ поставила постројење које кошта милијарду долара, и којој би било потребно неколико стотина милиона долара сваке године рада.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 13. сеп 2019, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

A šta se ostatak planete tiče što je skup?

Da li je Japan pustio u okean i besplatne akcije svih svojih preduzeća, da svi delimo njihove astronomske profite sve ove godine? Okean nije njihovo vlasništvo, zemlja i kontejneri jesu. Dakle, neka ruše brda i gradove i neka grade nove kontejnere, a usput neka rade na slanju te vode negde u svemir. Oni sami žive u kapitalizmu i kao poštuju neke zakone. Meni uopšte nije drago zbog toga što im se desilo, daleko od toga, ali je poenta da su oni sve zaradili i stvorili uz veliki rizik čije profite nisu delili ni sa kim, ali posledice itekako žele da dele. Pa ne može. Ako ispuste to u okean, moraju do kraja sveta da snabdevaju celu planetu besplatnom energijom. Da preciziram - gradnja mreže o trošku Japana, održavanje mreže o trošku Japana, proizvodnja i distribucija energije do svake zemlje sveta o trošku Japana. Ili neka popiju tu vodu. Ono, svaki dan svaki Japanac popije po jednu čašu, razblaženo kao sirup. Upravo to oni nude celom svetu tim ispuštanjem u okean. Pa eto, neka oni prvi pokažu da to nije problem. A kad smo kod toga, neka prestanu da ubijaju delfine i kitove.

(петак, 13. сеп 2019, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Losa vest

Ne Samo riba nego I oni Koji misle da se kupaju na zapadnoj obali Severne AMERIKE,Maldivi u Indiji itd. Radijacija je stigla do British Columbije skroz gore u Kanadi .

(петак, 13. сеп 2019, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

A da ovo Rusi rade....

Svi bi se digli protiv...

(петак, 13. сеп 2019, 08:08) - anonymous [нерегистровани]

paljba

okupirana drzava sa okupiranim odlukama. Isto kao mi,samo odavno okupirani pa je izbledelo secanje na slobodu izbora. Izbledece i nama. Tebi admine izbledelo od bedne plate za koju radis ovaj visoko moralan posao. U sustini imas posao komunistickog komesarcica koji odredjuje misljenje. Ne znam jos koliko dugo planirate tako?

(петак, 13. сеп 2019, 07:56) - anonymous [нерегистровани]

Razocaranje

Ovo razocaranje je Made in Earth, ceo svet bi trebao ucestvovati u preciscavanju vode i ovo je jos jedan primer uzaludnog postojanja UN i neorganizovanosti sveta.

(петак, 13. сеп 2019, 00:55) - anonymous [нерегистровани]

kapitalizam

Proces je jako skup.. Sve se vrti oko para i pare ce jednog dana da uniste zivot na ovoj zemlji

(четвртак, 12. сеп 2019, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

Veoma losa vest !!!

Veoma losa vest !
Mislim da oni nazalost uopste ne kontrolisu situaciju, cak su veoma daleko od toga!
Cuvanje tolike kolicine vode je nemoguce i oni aktivno i svesno ispustaju vodu u Tihi okean, ali im sada treba zvanicna potreba za ono sto uveliko rade ispod zita.
Ceo svet ce da pati zbog te radijacije!
Trebalo bi hitno doneti zakon kod nas da se zabranjuje uvoz ribe i morskih plodova iz FAO zona ulova u Tihom okeanu.

(четвртак, 12. сеп 2019, 20:45) - dannyfischer [нерегистровани]

razocarenje i tuga

zvano made in japan....
cini mi se da je lako bilo napraviti
segu i play station i smart televizore
a kad dodje stani pani
nema se kud nego da nastavljaju sa katastrofom....