Заштита трећине планете спречиће шесто масовно истребљење

Скоро трећина светских океана и копна требало би да се заштити до краја деценије како би се зауставиo удар на биодиверзитет, који је кључан за опстанак човечанства, наводи се у одредбама Париског споразума Уједињених нација о природи.

Да би се човечанство изборило против онога што су научници називају шестим масовним истребљењем на Земљи, предлог поставља 2030. годину као рок за очување и обнову екосистема и дивљих животиња.

Очекује се да ће текст, који је сачинила Конвенција УН-а о биодиверзитету, бити усвојен у октобру на кључном самиту УН-а у кинеском граду Кунминг. Самит је заказан након што одређене државе у великој мери нису успеле да испоштују задате циљеве из претходне деценије договорене у Јапану 2010. године.

Осим што се позива на обавезу да се заштити најмање 30 одсто копна вода на планети, план у 20 тачака, који је сличан Париском споразуму о климатској кризи из 2015. године, има за циљ увођење контроле над инвазивним врстама и смањење загађења пластичним отпадом.

Нацрт су поздравили активисти за заштиту животне средине, који су позвали владе широм света да задате циљеве третирају као минимум обавеза.

Такође је зацртано да до 2030. године трговина дивљим врстама мора бити легална и одржива.

Нацрт документа, има за циљ и промовисање и пуно и ефикасно учешћа аутохтоних народа и локалних заједница у одлучивању о биолошкој разноликости.

број коментара 0 Пошаљи коментар