„Валтер брани Сарајево" у Музеју „25. мај"

У Музеју „25. мај" бесплатна пројекција култног остварења „Валтер брани Сарајево", са Батом Живојиновићем у насловној улози.

Филм „Валтер брани Сарајево" редитеља Хајрудина Крвавца биће приказан вечерас у биоскопу Музеја „25. мај", у склопу циклуса партизанског акционог филма.

У саопштењу Музеја „25. мај" се наводи да је култни филм Хајрудина Крвавца, инспирисан причом о стварној личности, партизану Владимиру Перићу Валтеру, један од најгледанијих ратних филмова на територији целе бивше Југославије свих времена.

„У Кини се филм 'Валтер брани Сарајево' са успехом приказује већ четири деценије, а видело га је више од милијарду и по гледалаца", наводи се у саопштењу.

Улога у том остварењу главном протагонисти Велимиру Бати Живојиновићу донела је титулу Џона Вејна партизанског филма и интернационалну славу.

Хајрудин Крвавац (1926-1992) рођен је и умро у Сарајеву, које, упркос болести, није жело да напусти ни за време последњег рата на овим просторима.

Снимао је драматуршки једноставне, али искрене, забавне и емотивне филмове о класичним људским вредностима - пријатељству, оданости, циљу и херојству.

Његови најуспешнији филмови су „Диверзанти" (1967), „Мост" (1969), „Валтер брани Сарајево" (1972) и „Партизанска ескадрила" (1979).

Пројекције у склопу циклуса партизанског акционог филма, одржавају се сваке суботе до 19. децембра, од 18 часова у Музеју „25. мај".

Улаз на пројекције је бесплатан, а сви филмови ће бити приказани са енглеским титловима.

број коментара 0 Пошаљи коментар