Визионар Лик Бесон

На 20. издању филмског фестивала у Стокхолму редитељ Лик Бесон добио признање „Визионар". Према оцени жирија, славни режисер, сценариста и продуцент од почетка каријере исказао се као „универзални дух".

Француски синеаста Лик Бесон добио је награду „Визионар" на 20. издању Интернационалног филмског фестивала у Стокхолму.

Режисер остварења као што су „Велико плаветнило", „Пети елемент", „Такси" и „Никита" се, према оцени жирија, од почетка каријере исказао као „универзални дух".

У образложењу жирија још се наводи да је Бесон режисер визионар јер „не престаје да истражује нове светове и пружа нам личне визије, од подземне железнице и океанског дна, до свемира и света бајки".

Педесетогодишњи редитељ је на церемонији у четвртак у главном граду Шведске говорио о најважнијим тренуцима каријере, коју је започео са 17 година.

Тако је француски редитељ испричао да се током снимања „Великог плаветнила" три пута онесвестио.

„Било је веома, веома, веома тешко", навео је режисер, сценариста и продуцент.

Прецизирајући да је снимање на мору трајало 24 недеље, Бесон је рекао да је „Велико плаветнило", које је било на програму фестивала у Кану 1988. године, организаторима предао у последњи час - само шест сати пре отварања.

Прошле суботе, на стокхолмском фестивалу који траје до 29. новембра, глумица Сузан Сарандон добила је Награду за животно дело.

број коментара 0 Пошаљи коментар