„Краљ Петар Први“ у децембру на великом платну, у фебруару на ТВ екранима

У сусрет премијери филмско-историјског спектакла „Краљ Петар Први“ редитеља Петра Ристовског, представљен је инсерт са најатрактивнијим сценама Церске и Колубарске битке, Албанске голготе и страдања српског народа у Великом рату. Премијера филма насталог по мотивима романа „Чарапе Краља Петра“ Милована Витезовића биће почетком децембра.

Светли тренутак српске историје, Велики рат, у филму Краљ Петар Први представљен је историјски тачно, уз уметничку надградњу кроз снажну ратну атмосферу.

Према речима глумца и продуцента остварења Лазара Ристовског, реч је о великој историјској причи која говори о голготи српског народа и војске, о преласку преко Албаније.

„Са друге стране ово је интимна прича јунака, српског сељака који је у опанцима ушао у рат, а изашао као велики победник“, истакао је Ристовски.

Макрена Спасојевић је аутентичан лик мајке и жене, поносне и стамене којој је ратни вихор опустошио и кућу и душу.

„Чарапе које је исплела сину, а које је он у младалачкој журби заборавио да понесе, као да је једва чекао да крене у рат су симбол њене љубави и енергије, а не само жеље да му у рату буде топло“, оценила је глумица Даница Ристовски.

Њен колега Милан Колак наглашава да су чарапе биле намењене Маринку Спасојевићу, војнику којег тумачи: „Заправо он је једини војник, односно сељак коме је икада један краљ подигао споменик“.

Ратна тематика, важност историјског тренутка, оживљавање лика Краља Петра, младог редитеља није омело да филму да уметнички печат и узвишену емоцију.

„Да покажемо једну људску емоцију између најбољих пријатеља унутар тог ратног вртлога. Са једне стране то су Маринко, Живота и Момчило Гаврић. Са друге стране, хтели смо да покажемо страшне унутрашње ломове Краља Петра који је сваког тренутка на својој души осећао сваку жртву која је пала у том рату“, објаснио је редитељ Петар Ристовски.

Премијера филма је 5. децембра у Центру „Сава“ и Комбанк дворани, а серија од 10 епизода од фебруара на РТС-у.

Остали аутори: Драгана Ракочевић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 14. нов 2018, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

MA super!

Samo jos recite da smo sami sve pobedili.

(среда, 14. нов 2018, 10:26) - Ivana [нерегистровани]

Hvala na ovome!

Živim u Mrkonjić Gradu, koji je dobio naziv i posvećen je Kralju Petru Prvom. Inače sam iz Srbije a ovde sam se udala, i mogu vam reći da sam ponosna što sam baš u Mrkonjiću. Na glavnom trgu stoji njegova bista, i na još mnogo načina se pominje ovde. Najvoljeniji kralj, naš Čika Pera! Hvala vam na ovom projektu, jedva čekam seriju! Veliki pozdrav!