Сећање на Сашу Петровића

У оквиру 15. фестивала ауторског филма у Београду, у току је ретроспектива редитеља Александра Саше Петровића. Поводом 80 година рођења и 15 година смрти познатог редитеља, испред биоскопа Балкан, родоначелник новог таласа ауторског филма, добио је своју звезду.

Два јубилеја, 80 година од рођења и 15 година од смрти једног од најзначајнијих домаћих и европских редитеља Александра Саше Петровића, разлог су за славу његовог дела.

У оквиру 15. фестивала ауторског филма у Београду, у току је његова ретроспектива, а испред биоскопа Балкан родоначелник новог таласа ауторског филма, добио је своју звезду.

"Када смо палили звезду испред Балкана, помислио сам колико је то праведно и како Саша ту звезду не би гасио", каже редитељ Боро Драшковић.

Надјачати себе, а по потреби забити главу у муљ сопствених жеља, специфичност је ликова у филмовима Александра Саше Петровића, али и стварности коју је сликао, никада не престајући да приказује свет душе која је код тог синеасте била у боји намере, а не исхода.

Зачетник југословенског новог таласа, човек који је заслужан за довођење европског филма код нас, упркос најпрестижнијим наградама наилазио је на неразумевање и идеолошка оспоравања. Живећи између славе и неприхватања, вратио је сва признања која је добио.

Репрезентативни део опуса који представља фестивал ауторског филма обухвата две екранизације, по Петровићу највећих дела 20. века "Мајстор и Маргарита" Михаила Булгакова и "Сеобе" Милоша Црњанског.

Ретроспективом су обухваћени и у Кану награђени "Скупљачи перја", филм о умирању љубави "Двоје", ратни триптих "Три" и дело о упозоравајућем злу и изолацији "Биће скоро пропаст света".

Именом великог синеасте названа је и главна награда ФАФ - а који већ 15 година промовише ангажоване и смеле покретне слике за које се бескомпромисно борио Александар Саша Петровић.

број коментара 0 Пошаљи коментар