Филму „Милошћу божјом“ гран-при Берлинала

Гран-при жирија на 69. Међународном филмском фестивалу у Берлину припао је остварењу „Милошћу божијом“(Grace de Dieu), француског редитеља Франсоа Озона. У изјави за РТС, Озон истиче да је међу онима који критикују његово остварење више оних који нису ни погледали филм.

Тема педофилије последњих година потреса и цркву и друштво, па је неизбежно потресла и филм.

Од Оскаром награђеног филма Под лупом до новог остварења старог берлинског знанца, Франсоа Озона заснованог на истинитом догађају који потреса Француску.

У документарној драми, Милошћу божјом која не иде даље од фактографског излагања случаја свештеника из Лиона – Бернара Прена који је деценијама злостављао своје штићенике, редитељ се пре свега бави жртвама.

Оптужени свештеници покушали су да спрече приказивање филма и да заташкају скандал злостављања деце.

„У Француској и даље постоји велики притисак. Католичка црква је и даље веома моћна, и постоји један број људи који би најрадије спречио приказивање филма, али би то била катастрофа за француско друштво и за цркву чији је имиџ веома окрњен због ових скандала. Све ово о чему говорим у филму изашло је у медијима, тако да је то позната ствар и нема изненађења. А већина људи који нападају овај филм, није га ни погледала“, истакао је редитељ филма Франсоа Озон.

Озонови јунаци су они који се никада нису опоравили од траума. Неки су огорчени на цркву, а има и оних који су остали верници попут главног јунака Алексадра, посвећеног католика и оца петоро деце, који је и сам као дете био жртва злостављања.

Глумац Милвил Попу који тумачи главног јунака – истинити лик, каже да није желео да га упозна пре него што је почело снимање.

„Нисам желео да радим имајући неког на уму већ да створим лик, да имам слободу да лику пренесем сопствене емоције. Сматрао сам да није добро да неког копирам и имитирам, јер филм треба да буде универзалан“, истакао је Попу.

Филм Милошћу божјом, мање се бави грехом појединца, а више пропустима институција. Деценијама заташкаван проблем, сада је пред судом.

Свештеник Бернар Прена још није осуђен, а пресуда се очекује у марту.

Остали аутори: Сандра Перовић
број коментара 0 Пошаљи коментар