„Режи“ је истина о томе како живе тинејџери у Србији

Тинејџери су највише жељни љубави, а њен недостатак је у сржи сваког вршњачког насиља, истичу редитељ остварења „Режи“ Коста Ђорђевић и глумица Кристина Јовановић.

Филм Режи прати један дан у животу тинејџерке, у којем све што је изгледало као луда и весела авантура полако прераста у ноћну мору са ожиљцима за цео живот.

Како објашњава режисер Коста Ђорђевић, тема вршњачког насиља се сама поставила.

„Сценариста Драган Николић и ја смо пролазили поред Политике, где су поред чесме седели неки тинејџери и то нам је послужило као почетна каписла“, каже Ђорђевић.

Према његовим речима, прву руку сценарија завршили су убрзо након што су почели да истражују материју.

На питање чега су тинејџерке највише жељне, млада глумица Кристина Јовановић наводи да је то љубав, као и недостатак исте тера људе на лоше потезе – да некоме или себи самима нанесу бол.

„У филму видимо и како функционишу. По каквим правилима. И ко крши та правила. Мислим да је овај филм диван јер се у њему виде слабе тачке насилника. Такође је занимљиво да у филму нема осуђивања ниједног лика, већ су они само приказани“, објашњава глумица.

На публици је, како истиче, да са својом савешћу и свешћу схвати да ли је нешто производ друштва, породичне трагедије, несугласице или недостатка пажње.

Вршњачко насиље је постало проблем друштва, а многи редитељи покушавају да скрену пажњу на њега. Остварење Режи заправо је замишљено да се прикаже истина о томе како живе тинејџери у Србији.

„Битно је напоменути да овај филм није придика и да не осуђује. Пре свега је узбудљив и емотиван. Због тога мислимо да ће тинејџери бити веома заинтересовани да га погледају, али и шира публика“, истиче Ђорђевић.

Као млада глумица, Кристина Јовановић каже да се лако идентификовала са ликом, јер јој је било познато.

„И ја сам 'из краја'. Имам своју екипу и своје другаре и одрасла сам на сличан начин. Разлика је у томе што сам имала породицу која ми је увек била уточиште где сам могла да причам о било којем проблему. Мислим и да ме музика спасила, јер ме је посвећеност томе довело до тога да размишљам и радим на себи“, објашњава Кристина Јовановић.

„Упркос томе што је тема сурова, овај филм шаље поруку љубави и истиче значај пријатељства. То је најбитније, да у овом насилном свету причамо о пријатељству“, закључује редитељ Ђорђевић.

Филм Режи биће премијерно приказан у Комбанк дворани 27. фебруара у оквиру програма 47. Феста.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2019, 06:16) - anonymous [нерегистровани]

@Najviše željni ljubavi?

Управо су љубав, пажња и премало квалитетног времена, на првом месту(!), родитеља и блиских, највећи проблем и узрок свега лошег што сте навели! Деца те о добре и лоше навике (као и све друго!) "покупе" у кући! Како децу код куће васпитавају, које вредности и врлине добију од својих блиских, таква ће бити! Родитељи су глвни за све... Мислите о томе!

(уторак, 19. феб 2019, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

Najviše željni ljubavi?

Tinejdžeri su najviše željni da ne idu u školu i da ne moraju da uče, a potom da stalno imaju najnoviji telefon, neograničeni kredit i Internet, da blejanje na Fejsbuku prekinu samo zarad seksa, da im roditelji samo daju pare i rešavaju probleme i, suštinski, da rade šta god požele. U nekoj garderobi koja je popularna tog trenutka. Naravno, neki su željni i toga da ne gledaju kako u Srbiji cveta kriminal i da se ne osećaju kao da ništa što oni rade nema nikakvog uticaja ni značaja. A većina bi želela i da kriminalci nemaju pravo da ih zlostavljaju, a da se to onda naziva "vršnjačko nasilje".