„Пад америчког царства“ и „Сећање на бол Маргарет Дира“ премијерно на Фесту

Овогодишње, 47. издање Феста доноси пресек филмова који су обележили протеклу продукциону сезону. Од 22. фебруара до 3. марта биће приказано чак 125 остварења. Многa од њих биће премијерно пред домаћом публиком, a међу њима 23. фебруара „Пад америчког царства“ и „Сећање на бол Маргарет Дира“.

Канадски филм Пад америчког царства редитеља Денија Аркана представља својеврсну критику савременог потрошачког друштва и девалвирања вредности у капиталистичком систему у којем је једини друштвени мотор новац.

Филм ће премијерно бити приказан у биоскопу „Синеплекс“ у тржном центру „Ушће“ 23.2. у 17.30. док су репризе заказане за 24. фебруар, 2. и 3. март.

Радња филма прати Пјер-Пола, доктора филозофије који ради као достављач не би ли себи обезбедио пристојан живот.

Аутор га у филму ставља пред моралну дилему карактеристичну за сва модерна друштва 21. века – изабрати новац или лични интегритет.

Редитељ Дени Аркан поставља новац као корен свих проблема. То је тема која се стално провлачи кроз његове филмове и тиме указује на проблем милиона људи који спавају на улицама Монтреала и упире прстом на велике корпорације које стварају неједнакости у савременом свету.

Главне улоге у филму тумаче канадски глумци Александре Ландрy, Максим Рој и Венсан Леклер.

Часопис Варајети оценио је остварење као „сликовит и занимљив осврт на аморалност капитализма која доноси савршен спој ноар мелодраме и сатиричне комедије“.

Филм редитеља Емануела Финкијеа Сећање на бол Маргерет Дира премијерно ће бити приказан у Дому омладине у суботу, 23. фебруара у 20 часова.

Овај француски филм снимљен је на основу романа Бол списатељице Маргерит Дира и биће приказан у оквиру програма Фокус Европа.

број коментара 0 Пошаљи коментар