„Рома“ и „Миљеница“ фаворити за Оскаре

Театар „Долби“, у Лос Анђелесу, током следеће ноћи биће епицентар филмских дешавања. Најпрестижније награде у свету филма, признања америчке Академије филмских уметности и науке, чувени Оскари биће додељени 91. пут.

У категорији за најбољи филм ове године је номиновано осам филмова. Фаворитима са по 10 номинација се сматрају британски филм Миљеница, црна комедија о политичким интригама и играма моћи на двору краљице Ане у 18. веку, и Рома, носталгични осврт на живот једне кућне помоћнице у дому средњег сталежа у Мексику.

Миљеница је добила и три номинације за глумачке награде. Оливија Колман је кандидаткиња за најбољу глумицу. За споредну женску улогу номиноване су и Ема Стоун и Рејчел Вајс.

Ипак, сам број номинација не гарантује да ће неко и добити награду за најбољи филм, јер за то гласа 8.200 чланова Академије из различитих области, каже сценариста и редитељ Мареј Хорвиц за Глас Америке.

Црни клановац Спајка Лија, оштра сатира о расизму у Америци, кандидат је за шест Оскара, док је за седам Оскара номинован Црни пантер, филм о суперхероју, Рајана Куглера.

Звезда је рођена зарадила је осам номинација, међу којима за најбољи филм, као и за главну мушку улогу за Бредлија Купера, док је Лејди Гага номинована за главну женску улогу, а позлаћеној статуети може се надати и захваљујући оригиналној песми Shallow.

Филм о групи „Квин“, Боемска рапсодија такође је номинован за најбољи филм, а Рами Малек за најбољег глумца.

У категорији најбољег филма је и Зелена књига, чије су звезде Виго Мортенсен и Махершала Али номиновани за главну и споредну улогу, као и Потпредседник – који је донео и номинације за главну мушку улогу Кристијану Бејлу, Ејми Адамс за споредну женску улогу, а Адаму Мекеју за режију.

Дизнијеви Incredibles и Ralph Breaks the Internet су у трци за најбољи анимирани филм.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 24. феб 2019, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

da

Copy paste