Руски историјски спектакл „Тврђава” на Фесту

Руски историјски спектакл „Тврђава” снимљен према мотивима романа Алексеја Иванова, долази на Фест само неколико дана након премијере одржане у Москви. Пројекција је заказана за четвртак 28. фебруар у Центру „Сава”.

Прича је смештена у време реформи Петра Великог када је растућа империја жестоко ломила средњевековни провинцијализам у густим поларним шумама. У то време све је кључало као у лонцу - од убеђења до нација.

Историју азијског дела Русије стварали су шведски заробљеници, странци, трговци, јавни службеници и официри, осуђеници, архитекте и хроничари, кинески шверцери, ратоборни становници степа, шамани, одбегли дисиденти, православни мисионари...

Прича прати главног лика, младог официра нове гарде Петра Првог, Ивана Демарина (Иља Маланин), који по наредби цара иде на границу у Тобољск – прву престоницу Сибира. Управо у Тобољску упознаје своју прву љубав Машу Ремизову (Јулија Макарова).

Главни ликови су увучени у експедицију у потрази за златом. Петру Првом су потребна средства за рат против шведске војске. Њихова тврђава је окружена хордама непријатељске азијске војске, и није им преостало ништа друго већ да чекају помоћ.

Филм садржи како фиктивне, тако и реалне историјске ликове као што су Семен Ремезов (Дмитриј Назаров) – познати сибирски картограф, историчар и архитекта Тобољска; Матвеј Гагарин (Евгениј Дyатлов) – први сибирски гувернер; Иван Бачхолз (Александер Лазарев) – оснивач града Омска; Јохан Ренат (Андреј Бурковски) – заточени шведски официр, прогнан након борбе на Полтави 1709. године који је сањао о повратку у своју земљу по сваку цену...

По завршетку рата, као највећег изазова, главни ликови граде своје животе на основним вредностима вере, наде, љубави, истинском патриотизму и преданости домовини. Филм је снимљен у историјском окружењу модерног Тобољска и обилује узбудљивим сцнама битке, раскошним костимима, бриљантном глумом највећих руских звезда, али и заносном интерпретацијом нових глумачких нада.

број коментара 0 Пошаљи коментар