Ајзакс: Луцијус Мелфој је врло сличан Трампу

Британски глумац Џејсон Ајзакс поклониће се београдској публици после премијерне пројекције филма „Хотел Мумбај“ Ентонија Мараса у Центру „Сава“ који је на програму Феста 2. марта.

Филм је прича о серији терористичких напада које су Пакистанци извршили у Мумбају 2008. године и у којима је живот изгубило више од 100 људи, а више стотина је рањено. Ајзакс у филму тумачи једног од главних ликова заробљеног у хотелу током терористичких напада.

„Ово је реална прича о томе како обични људи постају хероји. У хотелу 'Таџ' погинуло је 35 људи, већином особље хотела, које је остало да помогне милијардерима са Запада. Ми хероје обично замишљамо као да су са друге планете или из Марвелових стрипова, а истински хероји су заправо ти обични људи, који потичу из различитих касти, који живе сиромашно, а ризикују свој живот због богаташа“, нагласио је Ајзакс на данашњој конференцији за новинаре у Комбанк дворани, додавши да њихов чин заправо није био херојски, већ људски.

Глумац је приметио да је филм Хотел Мумбај, врло тежак за гледање, али пружа наду, јер показује да постоји много више тога што повезује људе него што их раздваја и да у свету који је подељен на расној, националној или класној основи, мали људи заправо постају хероји.

Већ хиљаду година се убија у име бога и религије, који се погрешно схватају.

„У филму се одлично види да су терористи млади, необразовани, настоје да обезбеде новац за своје породице и индоктринирани су током читавог свог живота, а резултат тога је монструозан“, каже Ајзакс.

У тренутку заоштравања сукоба између Индије и Пакистана, Ајзакс констатује да нас прича о дешавањима у Мумбају 2008. године подсећа да не верујемо да има више тога што нас раздваја, него што нас спаја.

„Ово није холивудски сценарио, ово се заиста десило и ујединило је људе без обзира на све економске, верске, расне разлике и све што можемо јесте да наставимо да се боримо и радујемо изласку сунца. То је закључак“, истакао је Ајзакс.

Подсећа и да се на дан када се сећамо холокауста, често понавља реченица да се „никад не заборави“.

„Не ради се о томе да се никад не забораве логори, како је све почело, језик пропаганде, већ да не заборавимо да је све почело тако што су неки људи друге видели као да су мање људи од њих“, одлучан је Ајзакс.

Ајзакс је можда најпознатији по улози Луцијуса Малфоја у филмовима о Харију Потеру за које каже да се и не резликују много од филма Хотел Мумбај.

„Филмови о Харију Потеру и Хотел Мумбај говоре о порасту фашизма. Не знам каква је политичка ситуација у Србији, али могу да говорим о Великој Британији и остатку света где су све израженије расне и националне поделе, а Луцијус Мелфој је заправо фашиста и традиционални расиста врло сличан овом који данас седи у Белој кући и који се боји будућности у којој неће бити битан.

Његова агресија потиче из страха од будућности и Џоан Кетлин Роулинг је кроз фантастику обрадила врло актуелна питања славећи лојалност, храброст, поштење и интегритет као и Хотел Мумбај“, нагласио је Ајзакс.

Признаје да не зна како би изгледала његова каријера да није било улоге Луцијуса Мелфоја и наглашава да му је та улога донела огромно задовољство, обожава свој посао и често му није битно какав резултат ће из тога произаћи.

„Супер је када неки филм постигне успех, јер онда добијате још више посла, али право задовољство је у снимању, годинама након завршетка филмова о Харију Потеру сретао сам људе на које је та прича имала велики утицај, која их је инспирисала и подстицала, што је врло важно. Мање је битно какав је утицај та улога имала на моју каријеру, а много важније ми је што сам био део нечега што је имало тако позитиван ефекат на људе“, истакао је Ајзакс, приметивши да је то ретко.

Каже да не игра зликовце, већ „тродимензионалне карактере који се можда публици не свиђају“.

„Не бих имао ништа против да тумачим ликове који се не би допали публици, ако то може имати ефекта на њих. Ја сам, рецимо, против Доналда Трампа, мислим да је ужасан човек, варалица, лажов и расиста. Он мисли да је у праву и да су све његове одлуке исправне и такви људи су током историје чинили најгора дела. Ако бих прочитао сценарио и мислио да може имати ефекта на публику, онда бих био заинтересован да такав филм радим, или ако бих схватио тог човека, играо бих га упркос томе што се тај лик не би допао публици као што је случај са Мелфојем“, објаснио је Ајзакс.

Луцијус Мелфој је, наглашава, кукавица, силеџија који се боји будућности, али га је разумео.

„Широм Европе управо такви људи побеђују на изборима и баве се политиком“, рекао је Ајзакс.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 02. мар 2019, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Sve je dobro rekao osim

O Trampu, mislim da su mu zakljucci o Trampu vise plod predrasuda ili je podlegao anti-Tramp propagandi. Kako moze upste prvi predsjednik USA koji je pruzio ruku nekom predsjedniku S. Koreje biti rasista i fasista? I gdje je to Tramp poceo rat za razliku od njegovih 99% prethodnika?