И после Феста – Фест! Чека нас „Фест на бис“

Доделом Београдског победника у кокуренцијама „Главни такмичарски програм“ и „Српски филм“, свечано се затвара 47. Фест. Већ у понедељак, у пет биоскопских дворана, а у уторак и у Југословенској кинотеци, у програму „Фест на бис“, биће приказано више од 20 филмова, за које се на Фесту тражила карта више.

Слоган „Без заштите“, постхумна награда за изузетан допринос филмској уметности и Београдски победник за остварење Горана Радовановића Случај Макавејев: или процес у биоскопској сали, показали су да је 47. Фест био посвећен човеку који је смислио назив овог фестивала, великану наше кинематографије, чије се име помиње у свакој светској енциклопедији филма, Душану Макавејеву. 

„Оно што је мене фасцинирало, то је та пролазност. После 48 година, ви видите људе, а прошао је век и живот пролази. Тако да је ту била одлука да филм крене у том правцу, опште филозофском, поетском, да говори о пролазности, о узалудности, о апсурду било каквог притиска друштва према уметнику“, рекао је редитељ Горан Радовановић.

Жиријем у конкуренцији Српски филм и пријатељи председавао је Ванг Јао, филмолог и предавач на Филмској академији у Пекингу.

„Сви у Кини знају за југословенске филмове, а нарочито воле Валтер брани Сарајево и Мост. Мени је, када сам почео да истражујем, било откриће уметничке креативности оних периода који се називају Прашка школа и Нови талас или Црни филм, а посебно ценим Душана Макавејева“, каже Ванг Јао.

За изузетне глумачке бравуре награђени су Снежана Богдановић и Тихомир Станић, за улоге у филмовима Шавови и Делиријум тременс. У Главном такмичарском програму за најбољи филм је проглашен Дивљина Пола Дејноа, а награда жирија припала је Црном анђелу Луиса Ортеге, који сведочи о злочинима младих криминалаца који су потресли Аргентину почетком 70-их.

„Из данашње перспективе је лакше створити уметнички филм који је заснован на истинитој причи. На публици је да оцени да ли је филм добар или лош, али мени је изузетно драго што сам учествовао у овако великом пројекту“, рекао је глумац Ћино Дарин.

Након доделе награда, Фест затвара филм Они прослављеног синеасте Паола Сорентинија, ауторско виђење биографије бизнисмена и бившег премијера Италије, Силвија Берлусконија.

број коментара 0 Пошаљи коментар