Филм „Теслин Народ“ премијерно приказан у Њујорку

Документарни филм „Теслин Народ“, редитеља Жељка Мирковића, рађен у продукцији "Оптимистик филма" и РТС-а, имао је синоћ веома успешну премијеру у Њујорку, у "Синема вилиџу" на Менхетну.

У препуној сали овог биоскопа након пројекције филма присутној публици обратили су се и сами актери филма Филип Бајовић, Гордана Вуњак Новаковић, Владан Ивковић, сценариста филма Милош Растовић и редитељ Жељко Мирковић.

Након ове премијере Теслин Народ ће се у "Синема вилиџу" до 2. маја приказивати сваког дана пет пута дневно.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце „Аполо“ програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге, чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“ , али и занимљивости попут оне да је чувена „Џи Ај Џо“ играчка направљена по узору на једног српског хероја, Михајла Пејића.

„Зашто Теслин Народ ? То је симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. Он је симбол који не тражи географско објашњење. Теслин Народ се глобално препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају“, истакао је редитељ и продуцент Жељко Мирковић.

Глумац Џек Димић изразио је велико задовољство што је у филму глумио лик Тесле. 

Теслин Народ је прича о људима који су стицајем различитих околности у последња два века напуштали отаџбину и остваривали се у САД. Њихова љубав према земљи коју су оставили је остала у њима и толико је јака да су је преносили и генерацијама које долазе за њима. Филм показује ту везу са отаџбином која је нераскидива и служи као пример и подстрек отаџбини да ту љубав узврати онима који је још увек воле", истакао је Џек Димић.

Овај дугометражни документарни филм рађен је у продукцији "Oптимистик филма" и РТС-а, на иницијативу "Теsla Science Foundation"  из Филаделфије.

Филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић, Филмски Центар Србије, "Go4Yu".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. апр 2019, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

Pojedini srbi....

Su mnogo veci od naroda..
Velikom srbinu narod je do koljena.
Kad on gazi ulicom. Narod bjezi u podrume.
( Da velikom srbinu ne uprlja cipele.)
Tesla nije bio veliki...
Tesla je samo bio iteligentan i pametan.
Na vrijeme je pobjegao u Ameriku.
Da veliki srbin ne zakvaci za njega.
Da nas bog dragi, spasi od velikih srba.
Da nam pomogne da pobjegnemo od onog najveceg...

(недеља, 28. апр 2019, 05:02) - anonymous [нерегистровани]

SRBI, NISU MALI NAROD,

A POJEDINI SRBI, SU JOS , VECI ! BRAVO SRBIJO.