Почиње снимање психолошког трилера „Мрак“

Крајем маја у околини Врања почиње снимање психолошког трилера „Мрак“ инспирисаног истинитом причом о породици која после ратних сукоба 90-тих, остаје на свом огњишту на Косову и Метохији - дању их штити КФОР, а када падне ноћ преживљавају страшна мучења.

Снимање филма Мрак, поред Филмског центра Србије, подржали су и фондови из Данске, Бугарске, Италије и Грчке. Редитељ и сценариста, Душан Милић, у интервјуу за РТС, објаснио је своју идеју и мотивацију везану за филм.

„Прочитао сам у новинама причу те једне девојчице са Косова, која је тада имала 12 година. Причу  о тешком животу деце на Косову, значи деце која су трпела те ратне страхоте после рата  1999.године. Моја прича се дешава марта 2004.године, а њено писмо је било из 2002.године“, истиче редитељ филма Душан Милић.

Мрак је метафора страха, то је прича о троје људи који су све време на једном месту, додаје редитељ.

Да ли сте боравили у српким енклавама на Косову и да ли сте негде и лично осетили начин живота и страх у коме живе ти људи?

„Тамо је живот сасвим другачији него на северу Косова, посебно ово Косовско поморављеБоравио сам на Косову, говорим о енклавама, значи не говори о северу Косова него о енклавама које се налазе јужно од Ибра. Тамо је живот потпуно другачији него на северу Косова, тамо људи живе потпуно другачије, тамо је страх и данас, посебно Косовско поморавље, тај део источног Косова, тамо је живот веома тежак. Тамо су остале енклаве на нивоу 50,30,100 људи, али све те енклаве које сам обишао практично су ми биле нека потврда да је овај филм и дан данас врло актуелан, можда је чак актуелнији данас него што је био тада после рата“, напомиње редитељ.

Шта ће „МРАК“ у истоменом филму успети гледаоцима да расветли?

„Не знам да ли ће успети да расветли, али мислим да ће да пружи неку подршку људима и да кажемо друштву, нашем српском друштву да су то Косово и Метохија су на неки начин, мада звучи као флоскула, душа српског народа. То је нешто за шта се треба борити. То је оно што ја мислим да са овим филмом, морам да пошаљем као поруку на крају“, рекао је редитељ филма.

број коментара 0 Пошаљи коментар