Мила Турајлић међу 20 продуцената у Кану

У групи двадесет одабраних продуцената који ће ове године бити део програма „Продуцент на потезу“ 2019.године је и Мила Турајлић, награђивана српска продуценткиња и редитељка.

Изабрани продуценти ће присуствовати Канском филмском фестивалу, а Филмски центар Србије (ФЦС) једна је од институција која и ове године подржава поменути програм.

Јо Мухлбергер, директор "European Film Promotion", који стоји иза програма „Продуцент на потезу“, овим поводом је за портал "Film New Europe" рекао:

„Изабрани и позвани продуценти су често већ веома верзирани по питању међународних копродукција као важног средства за финансирање њихових пројеката. Сваке године имамо нове таленте из региона Централне и Источне Европе који се квалификују за овај наш програм и чије међународне копродукције проносе дух европског филма широм света“.

Мила Турајлић је продуценткиња и редитељка документарних филмова чија су остварења учествовала на фестивалима Трајбека, Венеција, ХотДоцс... и имала биоскопску дистрибуцију у Француској, Великој Британији, Немачкој и широм бивше Југославије.

Њен најновији филм, Друга страна свега, прва је копродукција канала ХБО са Србијом.

Овај филм је премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Торонту 2017. године, а потом је на престижном фестивалу „ИДФА“ освојио главну награду за најбољи дугометражни документарни филм.

Друга страна свега је освојила 26 награда и номинована је  за награду „ЛУX“ европског парламента.

Дебитантски документарни филм Миле Турајлић, Цинема Комунисто, приказан је на више од 100 фестивала и овенчан је са 16 награда, укључујући и награду „Голд Хуго“ и Међународну награду „ФОЦАЛ“ за креативну употребу архивске грађе 2011. године.

Њен најновији рад је серија видео инсталација заснованих на архивској грађи коју је одабрао музеј „МоМА“ у Њујорку за њихову свеобухватну изожбу југословенске модернистичке архитектуре.

Мила Турајлић је стекла продуцентско искуство радећи на целовечерњим филмовима Браћа Блум, Рајана Џонсона и Апокалипто, Мела Гибсона.

Тренутно је у продукцији свог новог документарног филма о сниматељу председника Тита који је снимао и рађање Покрета несврстаних.

број коментара 0 Пошаљи коментар