Све је спремно за почетак снимања филма „Мрак“

Крајем маја у околини Врања почеће снимање психолошког трилера „Мрак“, сценаристе и редитеља Душана Милића. Филм је инспирисан истинитом причом о породици која, после ратних сукоба деведесетих, остаје на свом огњишту на Косову и Метохији.

Психолошоки трилер Мрак бави се метафором страха, али и скривеном позадином свакодневних безличних вести о животу српског становништва на Косову и Метохији. Породицу дању штити КФОР, а када падне ноћ приморани су да се повуку у забарикадирану кућу, престрављени психолошким притиском којем су изложени чим се смркне.

Главне улоге у филму Мрак, тумачиће Славко Штимац, који глуми деда Милутина, данска звезда српског порекла Даница Ћурчић, Миона Илов, Никола Ракочевић и Андреа Боска.

„Страх је у овом филму метафора мрака, односно, мрак је метафора страха. Прича се дешава у планинским забитима Метохије, тамо италијански КФОР има ту зону безбедности и када преко дана италијански војници чувају Србе у тим микро-енклавама, али када падне ноћ почну да се дешавају неке чудне ствари, а гледаоци ће имати прилике да виде какве су то чудне ствари, шта је то што се нашим јунацима дешава“, објашњава редитељ и сценариста филма.

Филм је инспирисан истинитом причом једанаестогодишње девојчице Милице која живи у планинским забитима Косова и Метохије са мајком и дедом ишчекујући информацију да ли јој је отац, који је нестао пре годину дана, уопште жив.

„Мене је инспирисало једно писмо девојчице која је говорила о тешком животу Срба, посебно о тешком животу деце у тим микро-енклавама на Косову и Метохији после „мартовског погрома“. Тако сам ушао у жанр који бих пре назвао психолошким хорором него трилером, пошто ни ти људи који тамо живе, више ни сами нису сигурни да ли је оно што се њима дешава, да ли је то стварно или је то последица страха у њиховим главама“, додаје аутор Душан Милић.

„Милутин је страшно јак и интензиван лик. То је човек који је изгубио сина и зета. Који је распет између бриге за ћерку, за унуку, између бриге за голо преживљавање, почев од обезбеђивања хране до безбедности живота њему најдражих и најближих. Посебно што очеви имају још јачи заштитнички однос према ћерци, а да не говорим према унуци. Тако да је то један лик који захтева потпуни ангажман где не сме ни једна секунда да се пропусти“, истиче Славко Штимац коме је поверена улога деде Милутина.

У току су глумачке пробе. Из Копенхагена је долазила Даница Ћурчић. Једанаестогодишњакиња из Прокупља, ученица петог разреда Основне школе „9. Октобар“, Миона Илов глуми девојчицу Милицу.

„Свака драмска форма доноси нешто ново, посебно што су то ситуације које су засноване на истинитим догађајима, али је то на крају плод фикције. Те драмске ситуације су метафоре наших живота, тако да, у ствари, свако од нас ће моћи да се препозна, без обзира што непријатељ није јасно видљив у тој нашој причи, али ће свако од нас моћи да препозна шта се доле дешава у мраку“, објашњава редитељ филма Мрак.

Славко Штимац мисли да је сценарио написан тако да у себи носи универзалност и кореспондира са било ким, било где у свету да се налази. То је пре свега људска прича, без инсистирања на локалитету, сматра носилац главне улоге.

Филм Мрак се ради у копродукцији Филмског центра Србије и продуцената из Данске, Грчке, Бугарске и Италије.

„Изузетно ми је драго да су национални фондови ових земаља подржали овај сто постотно српски пројекат, без икаквих скривених намера. „Еуроимаж“, кровни европски фонд нас је подржао такође, што је врло битно јер на тај начин филм добија могућност међународне дистрибуције. Филм ће бити приказан у свим земљама Европе, што је мени изузетно драго, како би људи који уопште не знају шта се овде дешава могли да се упознају са тим како Срби на Косову и Метохији живе“, наглашава Душан Милић на крају гостовања у Јутарњем програму.

број коментара 0 Пошаљи коментар