Некада давно у галаксији далеко, далеко...

Четврти мај постао је дан када обожаваоци научнофантастичног универзума "Звездани ратови" прослављају свет који је пре неколико деценија створио Џорџ Лукас.

Настао као игра речи од карактеристичног поздрава у филму "Нека сила буде са тобом" (May the force be with you) и датума 4. мај (May the fourth be with you), четвртог дана маја људи широм света се окупљају, организују конвенције и славе свет некада давно у галаксији далеко, далеко...

Али зашто су Звездани ратови стекли култни статус?

Када је четврта епизода Нова нада осванула у биоскопима 1977. године, нико јој није предвиђао неки велики успех. Међутим, филм је са буџетом од 11 милиона долара зарадио 775,4 милиона долара!

Публика га је обожавала. А како и не би? Прича је имала све што је потребно – напетост, акцију, прикривену романсу, борбу добра и зла, витештво, одличне глумце и до тада незабележене визуелне ефекте.

Највише од свега, ту су ликови који су се свима увукли под кожу.

Ко може да не воли малог дроида Р2Д2, који зуји около, споразумева се чудним звуцима и носи поруку од које зависи судбина читаве галаксије.

Лука Скајвокера, усамљеног младића који није свестан свог огромног потенцијала. Обија Ван-Кенобија, времешног витеза са светлосном сабљом који треба Лука да постави на прави пут.

Хана Солоа свемирског одметника и кријумчара и његовог верног сапутника Чубаку. Или принцезу Леу, снажну и пркосну предводницу отпора злој империји.

Искусног и мудрог џедаја Јоду, који се изражава у загонетним реченицама у пасиву.

Када сам поменуо борбу добра и зла, Звезани ратови имају једног од највећих негативаца у историји седме уметности.

Дарт Вејдер је постао својеврсни синоним за филмског злоћу. Одора, плашт, кацига и злокобни, дубоки глас.

Његова појава уноси немир у сваку сцену. Само његово присуство изазива страхопоштовање.

Миран и сталожен. Хладан, убитачан и безосећајан, Вејдер је ултимативни негативац. Иако је и он подређен императору Палпатину, ипак је он тај од којег се његовим противницима, а и подређенима, леди крв у жилама.

Било да се ради о борби, панорамским сценама, летењу кроз бесконачност свемира или романтичним тренуцима, филм савршено прати и појачава утисак музика Џона Вилијамса.

Саундтрек Звезданих ратова је апсолутно ремек-дело.

Иако Дарт Вејдер зна понекада да људе остави без даха (буквално), тај утисак остављају и визуелни ефекти у филмовима – од летења "миленијумског сокола", борби "икс вингова" и "тај фајтера", империјалних звезданих разарача и Звезде смрти до пејзажа Татуина и Хота.

Једноставно, нема чега нема у Звезданим ратовима. И зато није ни чудо што десетине милиона људи широм света обожавају измишљени свет Џорџа Лукаса.

Довољно је само рећи да је читава индустрија видео-игара, играчки, цртаних и анимираних остварења настала на тој филмској тематици, а њена тржишна вредност процењује се на више од 30 милијарди долара.

Зато, свим обожаваоцима срећан дан Звезаних ратова. Онима који још нису постали љубитељи, нека му дају шансу, вероватно ће им се свидети.

Важна напомена: Када причате са обожаваоцима Звезданих ратова, гледајте да их не мешате са Звезданим стазама. То их обично нервира.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 05. мај 2019, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

Ratovi zvezda

SW je zamisljen kao "herojevo putovanje" Joseph Campbell-a, koji je sredinom 20. veka objasnio kako svi veliki mitovi i legende sveta imaju istu osnovu - kako pripremiti mlade ljude za izazove sveta i odrastanja.

(субота, 04. мај 2019, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Rat zvezda

Rat zvezda je film koji je osmišljen i napravljen gotovo savršeno, slično kao i Povratak u budućnost. Ipak, svoj kultni status verovatno duguje činjenici da je Lukas ovim filmom "izmislio" ili barem uobličio i definisao ono što danas poznajemo kao industriju zabave. Nešto što su svi želeli, ali nisu to umeli da objasne. Rat zvezda je i prvi blokbaster modernog doba, a savršeno je komunicirao sa osećanjima gledalaca tog vremena. Da bi se bolje razumeo njegov uspeh, treba objasniti i priču o zaradi. Tih 775 miliona dolara je najvećim delom iznos od pre mnogo decenija. Kada se uračuna inflacija, odnosno skok cena bioskopskih karata, samo u Americi film je zaradio 1,6 milijardi "današnjih" dolara, što ga stavlja na drugo mesto, odmah iza "Prohujalo sa vihorom" sa 1,8 milijardi. Kada je u pitanju ceo svet, procene od pre 2 godine kažu da je Rat zvezda zaradio preko 3 milijarde, tik iza Avatara i Titanika, dok je Prohujalo sa vihorom neprikosnoven sa 3,7 milijardi. Treba istaći i da se noviji filmovi prikazuju u daleko većem broju bioskopa, uz neviđene marketinške kampanja, pa imaju i neuporedivo veće šanse za enormnu zaradu. Budžete je nemoguće porediti, jer su procene za Rat beskraja, recimo, da je koštao i do 400 miliona dolara.

(субота, 04. мај 2019, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Neprolazne vrednosti i poruke

Film je već bio počeo kada sam ušao u mračnu salu bivšeg bioskopa Beograd na Terazijama. U tom trenutku, na platnu je prolazila velika svemirska krstarica u poteri za malim brodom pobunjenika. Ostao sam ukupan u mestu gledajući u platno. Nisam želeo da propustim ijedan trenutak uvodne scene koja mi je izgledala do te mere verodostojna da mi se činilo da gledam naučno dokumentarni film. Bio sam zapanjen jasnocom i ubedljivoscu detalja.
I danas, posle toliko godina, često se upitam da li i drugi obožavaoci ovog serijala uviđaju sličnosti i analogiju između suštinske tematike filma i današnjeg stanja u svetu i odnosa velikih prema malim "neposlušnim" državama? Nesumnjivo, prva tri filma su ostvarenja nesumnjive vrednosti.

(субота, 04. мај 2019, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

измишљени свет Џорџа Лукаса?

Пре ће бити да је то далека прошлост и неминовност у будућности.

(субота, 04. мај 2019, 10:15) - 1970 [нерегистровани]

Sale

Najbolji serijal filmova naučne fantastike ikada. Bioskop "Central" u Zemunu, majka me vodila tada da ga gledamo.Od tada do danas sam "Fun" čuvenih "Ratovi Zvezda",moja deca takođe (danas). Pozdrav iz Nemačke.

(субота, 04. мај 2019, 09:57) - Паметњаковић [нерегистровани]

Хвала

Волим и Звездане Стазе, уопште се не нервирам, супер је и једно и друго, забава.

(субота, 04. мај 2019, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

ljubitelj

Star Wars filmovi su nesto najbolje sto je ikada osmisljeno i snimljeno u sedmoj umetnosti.
Borba za slobodu, vera u pobedu, sestra brine za brata i ostalo...
To su najmanje naucno fantasticni filmovi.
Selo gori a baba se ceslja je mnogo veca naucna fantastika sa onim scenama o vracanju ljudi da zive na selu.