Филм „Теслин Народ“ премијерно приказан у Лос Анђелесу

Документарни филм Теслин Народ, редитеља Жељка Мирковића, рађен у продукцији „Оптимистик филма“ и РТС-а, имао је синоћ веома успешну премијеру у Лос Анђелесу, у "Laemmle Music Hall Cinema", на Беверли Хилсу.

У препуној сали овог биоскопа након пројекције филма присутној публици обратили су се Ана Швабић испред АСАП-а, и актери филма Петер Богдановић, Ана Теа Богдановић, Нина Монте Карп, Рик Квин, директор фотографије Огњен Рудовић и редитељ Жељко Мирковић.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце „Аполо" програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге, чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца" , али и занимљивости попут оне да је чувена „Џи Ај Џо" играчка направљена по узору на једног српског хероја, Михајла Пејића.

Овај дугометражни документарни филм рађен је у продукцији "Oптимистик филма" и РТС-а, на иницијативу "Теsla Science Foundation"  из Филаделфије.

Филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић, Филмски Центар Србије, "Go4Yu".

број коментара 0 Пошаљи коментар