Дело Желимира Жилника одушевило француску публику

Дани Желимира Жилника у париском Бобуру, једна од досад највећих ретроспектива неког редитеља из Србије у Француској, завршава се 12. маја. Овај културни догађај изазвао је велику медијску пажњу.

Изражено у цифрама, на Данима Желимира Жилника у Париз, приказано је 23 филмска и телевизијска дела. Капитална остварења црног таласа, трибине након пројекција и стручна предавања. Добар одазив публике и велика медијска пажња.

„Људи су овде схватили да је он тај изгубљени линк између авангарде и историје, драгоцени линк између праваца који тренутно постоје и онога што може да буде“, истиче Борис Нелепо, филмски критичар.

Престижни француски недељник Телерама, са тиражом од пола милиона примерака, Жилника открива насловом Непознати геније. Државна телевизијска станица ТВ5 у емисији од 64 минута детаљно анализира његову ретроспективу и дело. Независни Анкоруптибл га проглашава догађајем недеље, а Либерасион на крају великог текста истиче:

„Акутан. Слободан предрасуда. Великодушан до беса. Непослушан“.

„Све нас је то јако шокирало. Тотална слобода, револуција коју нам приближава документаристички, а истовремено и уметничком имагинацијом. По свему томе и реакцијама медија покушали смо да сведемо рачуне те невероватне естетике, наглашава Жудит Револ Далон, селекторка филмског програма у Бобуру.

Истраживани су, такође, утицаји француског црног таласа на његова дела и тако све до данашње Европе избеглица и ксенофобије.

После Буенос Ајреса, Лисабона и Санкт Петерсбурга, ова париска је већ четврта велика ретроспектива српског редитеља у формату какав Србија још није организовала.

број коментара 0 Пошаљи коментар