„Линија живота“ отворила „Белдокс“

Пројекцијом филма „Линија живота“ у режији Дарка Бајића о његовом оцу Милошу, првом апстрактном сликару у соцреализму који је као логораш преживео страхоте нацистичког логора Матхаузен, синоћ је у београдској Комбанк дворани отворен Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“.

Пре пројекције филма Линија живота, редитељ Дарко Бајић рекао је Танјугу да се често дешава да људи своје мале датотеке из прошлости не отварају.

„Онда се чудом чуде када нешто добро ураде за себе и то приписују сопственом инстикту. Овај филм је заправо отварање мог фолдера прошлости. Они који су живели пре нас мислили су такође о будућности. Трудили су се да освоје будућност на што бољи начин, била она у уметности или у неком другом сегменту деловања“, објаснио је Бајић и додао да је у филму изнова пронашао свој однос према оцу.

„Пронашао сам и снагу свог оца да из Матхаузена не изађе сломљен, иако му је тамо живот сваки дан висио о концу јер је био близу смрти. Он је из логора изашо ослобођен и филм је на неки начин и моје ослобађање и сигурно најзначајније остварење које сам до сада режирао“, навео је Бајић.

Више од 100 премијера савременог документарног филма припремили су организатори фестивала на неколико локација у Београду.

Гледаоце очекују остварења од о некадашњем председнику СССР Михаилу Горбачову, контроверзном борцу Конору Мекгрегору...

Документарни филм Упознати Горбачова у режији Вернера Херцога и Андреа Сингера, биће приказан у програму биографских филмова „Профил“, предстојећег Међународног фестивала документарних филмова „Белдокс“.

У оквиру исте селекције, биће приказан и филм о контроверзној боксерској звезди УФЦ, Ирцу Конору Мекгрегору, који је ових дана саопштио да је завршио професионалну каријеру такмичара у мешовитим борилачким вештинама (ММА).

Домаћи такмичарски програм окупља шест филмова разноликих тематика, међу којима ће се наћи четири светске и две српске премијере.

Савремени српски документаризам обилује оригиналним насловима и стилски различитим, али пођеднако изазовним остварењима.

Аутори ових дела храбро испитују свет око себе, било да документују живот младих у једној београдској опшитни, анализирају значење грађевинских симбола некадашње Југославије или се боре за права угњетаваних, како у Србији, тако и широм света.

О наградама у домаћем такмичарксом програму 12. „Белдокса“ одлучиваће трочлани жири у саставу: словеначка филмска редитељка Варја Мочник, публициста, књижевник и добитник НИН-ове награде Светислав Басара и Мануел Мозос, филмски редитељ из Лисабона.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. мај 2019, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

Браво за Дарка Бајића

Изванредан филм, заиста животно дело, извире из дубине душе, а драматуршки и занатски одлично изведен. Пуна сала и дуготрајан аплауз на синоћној пројекцији само потврђују овај субјективни доживљај једног гледаоца.