Почела трка за Златну палму на фестивалу у Кану

Премијером зомби комедије прослављеног америчког редитеља Џима Џармуша „Мртви не умиру“, у Кану је свечано отворен 72. филмски фестивал. За Златну палму најутицајнијег светског фестивала, такмичи се 21 филм.

Кан и филмови – 72. пут као савршен спој политике и романтике. Тако га описује први човек фестивала Тјери Фремо. Ипак, доминирају тешке приче о мафијашким покајницима у Италији, криминалном париском подземљу, белгијском тинејџеру који се придуружује исламским екстремистима, тешком животу радничке класе.

Са новим, старим темама враћају се стари знанци Кен Лоуч, Теренс Малик, Вернер Херцог, Квентин Тарантино, Педро Алмодовар, а њихове филмове оценује жири предвођен оскаровцем Алехандром Гонзалесом Ињаритуом.

„Узбуђен сам сам што ћу са својим пријатељима у жирију имати прилику да у ових десетак дана делим, пре свега, осећања... Јер, не бих ово назвао просуђивањем, не волим да судим о филмовима. Желим да нас ови филмови дотакну, покрену нам срца, а онда да се нађемо на истој фреквенцији и одлучимо који је најбољи“, рекао је редитељ Алехандро Гонзалес Ињариту.

Од Елтона Џона који представља биографски филм Рокетмен, до Дијега Марадоне, легендарним именима придружиће се и Силвестер Сталоне, који ће промовисати пети наставак серијала Рамбо, и харизматични Ален Делон, лауреат почасне Златне палме за животно дело.

Два српска филма које смо са оптимизмом чекали да видимо на Кроазети, нису успела да уђу у програме фестивала у Кану. Осим на штанду Филмског центра Србије и пројекцијама на Маршеу, нашу кинематографију представљају Мила Турајлић, као одабрана учесница програма „Продуцент на потезу" и Маша Шаровић чији је кратки филм део омнибуса који отвара програм 15 дана аутора.

број коментара 0 Пошаљи коментар