Путујућа изложба о Стенлију Кјубрику

У лондонском Музеју дизајна отворена је изложба предмета посвећених славном америчком редитељу Стенлију Кјубрику. Повод је 20. годишњица његове смрти. Реч је о путујућој изложби која ће у Лондону гостовати до средине септембра.

Љубитељи Стенлија Кјубрика могу у Музеју дизајна да виде поставку „Стенли Кјубрик: изложба“. Ту су костими из чувеног филма Паклена поморанџа, предмети коришћени у филму Бојеви метак, затим постери, слике, писма, интервјуи.

Поводом годишњице од Кјубрикове смрти, његов филм, црна комедија Доктор Стрејнџлав поново је објављен. Поставка је намењена свим генерацијама.

„Сматрао сам да је заиста важно да се организује ова изложба коју ће волети сви љубитељи Кјубрика, а њих има много. Овде има довољно тога што ће их задивити, па сматрам да смо урадили праву ствар. Изложба је намењена и генерацији која није гледала његове филмове, барем не у биоскопу“, навео је Дејан Суђић, директор Музеја дизајна у Лондону.

Поводом изложбе, публика у Музеју може да погледа и инсерте из Кјубрикових филмова, а изложбу је посетила и његова ћерка.

„Све ово је припадало мом оцу. Ствари су из наше куће, никада ништа није бацао. Пажљиво је направио каталог, ствари су биле у кутијама и ускладиштене. Не мислим да је мој отац предвидео да ће бити организована оваква изложба, али је свакако постојао разлог што предмете није бацао“, истиче Катарина Кјубрик.

Стенли Кјубрик је био редитељ, сценариста и монтажер, познат по темељном истраживању и посвећивању пажње детаљима приликом прављења филмова. Рођен је у Њујорку, а умро је у Енглеској, где је направио већину фимова.

Током пет деценија рада снимио је 13 дугометражних филмова. Већина њих су књижевне адаптације. Карактеристични су по својој техничкој савршености, новом приступу филмском сценарију и циничној довитљивости.

„Желели смо да овде створимо атмосферу како ово не би била само колекција костима и постера, већ место за оживљавање његових филмова и подсећање на то шта га је инспирисало, како су они настајали“, објашњава директор Музеја дизајна у Лондону.

број коментара 0 Пошаљи коментар