„Пад америчког царства“ од 16. маја у биоскопима

Филм канадског оскаровца, редитеља Денија Аркана, „Пад америчког царства“, представља својеврсну критику савременог потрошачког друштва и девалвирања вредности у капиталистичком систему у којем је једини друштвени мотор новац. Од 16. маја, ово хваљено остварење, почеће да се приказује у биоскопима широм земље.

Аркан поставља новац као корен свих проблема, као тема која се стално провлачи кроз његове филмове, указује на проблем милиона људи који спавају на улицама Монтреала и упире прстом на велике корпорације које стварају неједнакости у савременом свету.

Радња филма прати Пјера-Пола, доктора филозофије, који ради као достављач не би ли себи обезбедио пристојан живот. Аутор га у филму ставља пред моралну дилему карактеристичну за сва модерна друштва 21. века – изабрати новац или лични интегритет.

Критика је неподељено подржала овај филм који на забаван начин комбинује трилер, комедију, чак и романсу у свету у којем корпорације на разрађен начин избегавају да плате порез, правећи тиме још дубље социјалне разлике међу људима.

Велику глумачку поделу предводе познати канадски глумци Александр Ландру, Марипјер Морин, Максим Рој и Винсент Леклерк.

број коментара 0 Пошаљи коментар