Паштрик, други део одбране части

„Ратне приче са Паштрика“ други филм у копродукцији Радио-телевизије Србије и Војнофилмског центра „Застава филм“, телевизијску премијеру ће имати на Првом програму РТС-а 26. маја, на двадесетогодишњицу битке.

Битка на Паштрику, други је део копнене офанзиве коју су из правца Републике Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу ОВК терористи у сарадњи са НАТО снагама и регуларним јединицама војске Албаније.

О херојским борбама Војске Југославије, у филму сведочи више од 30 саговорника, официра, војника, резервиста и добровољаца, припадника 549. моторизоване бригаде.

„Није лако изгубити војника, пријатеља, друга. Било нам је тешко и кад смо морали да се изместимо са Косова и да се пребацимо на територију Србије, гледајући оне избегле Србе који су ишли са нама, јер нису смели да остану без заштите своје војске. Можда ће неко некад и опростити то али ми морамо да се сећамо и да памтимо шта је било тог пролећа 1999. године", рекао је заставник Горан Николић. 

„Мислим да гледаоци нису знали шта се на Кошарама заиста дешавало, а ако нису знали како је било на Кошарама, тек ће се изненадити кад сазнају шта се дешавало на Паштрику“, навела је ауторка филма Слађана Зарић.

Све ово што РТС ради је, како каже, покушај да се исприча једна јуначка прича која се дешавала на граници са Албанијом 1999. године и да се људима који су се храбро борили и урадили велику ствар каже још једном: „Хвала.“

„Надамо се да ће гледаоци са истим интересовањем пратити и други део овог серијала. Филм ће бити приказан и у Дому гарде 23. маја за учеснике борби и новинаре“, рекла је Зарићева.

Према речима министра одбране Александра Вулина, да није било победа на Кошарама и Паштрику, не би било Кумановског споразума о прекиду непријатељстава, већ би уследила безусловна капитулација.

„Из безусловне капитулације не произилази ни Резолуција 1244, ни преговори, а ни нада Србије да може да се бори за Косово и Метохију и Србе који тамо живе. Ту наду су изборили припадници војске Југославије“, истакао је Вулин.

Реконструкције и драматизације догађаја битке на Паштрику снимане су на планинским венцима око Димитровграда, Пирота и Ниша и на војном полигону Пасуљанске ливаде.

Документарни филм хронолошки прати догађаје од напада на караулу Горожуп до повлачења наше војске после потписивања Кумановског споразума.

Ауторка филма је Слађана Зарић, директори фотографије – Петар Вујанић и Жарко Пекез, монтажер Бојан Перишић, продуценти Снежана Родић Синђелић и потпуковник Горан Иконић, новинар Весна Илић, дизајнер звука Бојан Манговић, а композитор Владимир Тошић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. јун 2019, 23:17) - Tihomir [нерегистровани]

tihi1991@yahoo.com

Da nisu ovi heroji izdržali i odbili sve napade na albanskoj granici,nebi mi dobili tapiju Ujedinjenih Naroda 1244 u kojoj nam stisnutih zuba agresori Amerikanci,Britanci i Francuzi priznaju pravno,da je Kosovo naše.I to bez saglasnosti Rusije i Kine ne mogu nikako da promene.Naši vojnici,policija i političari su tada izvukli maksimum.Treba biti objektivan i to priznati.

(четвртак, 23. мај 2019, 08:30) - Nikola [нерегистровани]

Sve uzaludno

Dobijali bitke a izgubili sve ratove. političari su nas izdali

(четвртак, 23. мај 2019, 08:26) - anonymous [нерегистровани]

Ispravka

Svaka cast za film.
Sto je slavna vojska odranila poslije su politicari potpisivali kapitulacije

(уторак, 21. мај 2019, 16:41) - Жељко [нерегистровани]

Свака част

Одлична продукција у првом делу, не сумњам да ће тако бити и у другом. Једно велико ХВАЛА свима који су учествовали у тим борбама, а Вама што сте снимили ове игране документарце, могли сте и раније, много је бораца било разочарано тоталним не знањем и небригом за судбине наших ветерана.
...Требали су они да буду у посебном строју на паради у Нишу, тј. пажња да им се посвећује у свакој прилици, јер не заборавите да "Битка за Космет" још увек траје.

(уторак, 21. мај 2019, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

srba

gde je ovaj film do sada !!! zasto ?? sta je to sto se danas promenilo od tog dana ????

(уторак, 21. мај 2019, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za redakciju RTS a

Herojska bitka na karauli Kosare sa nadmocnijim neprijateljem pokazuje herojstvo momaka od 19.god.i starijih u neravnopravnoj bici za svoju zemlju.Mnogo je mladih ljudi poginulo a da ni porodice nisu zasnovali.Gradjani svoh mesta iz kojih su poginuli ovi golobradi mladici moraju dobiti ime ulice u svom mestu i spomenik kako bi trajno ostalo secanje na njih.To je najmanje sto mozemo uciniti za njihove porodice.U Srbiji stoji puno spomenika od Prvog svetskog rata preko Drugog do NATO bombardovanja SRJ 1999.god.Jedino tako nas lodsecaju na sve strahote kroz koji je prosao ovaj narod u poslednjih 100 godina.