Златна палма јужнокорејском филму „Паразит“

На 72. филмском фестивалу у Кану тријумфовао је филм „Паразит“ јужнокорејског редитеља Бонг Џон-хоа. Гран-при припао је остварењу „Атлантикс“, француско-сенегалске редитељке Мати Диоп. Најбољи глумци Антонио Бандерас и Емили Бичам.

Жири 72. канског фестивала, на чијем је челу био мексички редитељ Алехандро Гонсалес Ињариту, највишим оценама је оценио остварење Паразит, црну комедију која се бави класним питањем у савременој Кореји. Бонг Џон-хо је први редитељ из те земље који је добио Златну палму на фестивалу у Кану, пренео је АП.

Друго признање по важности на Канском фестивалу, Гран-при, добио је филм Атлантик, који је режирала Францускиња сенегалског порекла Мати Диоп.

Диопова је и прва жена афричког порекла која се нашла у такмичарској конкуренцију остварења у Кану, преноси АП.

Браћа из Белгије Жан Пјер и Лик Дарден награђени су за режију филма Млади Ахмед, који се бави радикализацијом адолесцената.

Награду за најбољу мушку улогу добио је Антонио Бандерас за улогу у филму Педра Алмодовара Бол и слава, а признање за најбољу женску улогу припало је Емили Бичам за улогу у филму Мали Џо редитељке Џесике Хоснер.

број коментара 0 Пошаљи коментар