Награда за РТС-ов серијал

Епизода „Случај Цветковић“ документарно-играног серијала Културно-уметничког програма РТС-а „Народно позориште у десет чинова“, на овогодишњем фестивалу ЦИРЦОМ добила је похвалу у категорији „Забава и драма“. Награде и похвале ове Европске асоцијације јавних сервиса биће додељене 30. маја, у оквиру конференције која се одржава од 29. до 31. маја у Новом Саду, који је овогодишњи домаћин.

Епизода Случај Цветковић, полази од аутентичних записа објављених у српским позоришним часописима – од сећања и сведочења уметника запослених у Народном позоришту у време и после Другог светског рата. Након ослобођења, у Југославији спроводе се хапшења оних за које се сумњало да су сарађивали са окупатором, а међу ухапшенима нашли су се и глумци – Аца Цветковић и Јован Танић.

Наратор (Небојша Дугалић) се упушта у истраживање једног од најмрачнијих периода XX века, времена рата, заробљеништва, сиромаштва, постављајући питање уметничке и друштвене одговорности глумаца.

Пред наратором оживљавају и говоре личности из историје Народног позоришта – сведоци поменутих догађаја и страдања глумца Цветковића (Горан Јевтић): глумци Павле Богатинчевић (Хаџи Ненад Маричић) и Невена Урбанова (Нада Шаргин), секретар позоришта Слободан А. Јовановић (Немања Оливерић), сценограф Миомир Денић (Никола Вујовић), комесар Никола Поповић (Павле Јеринић) и његов помоћник Бранислав Анђелић (Предраг Васић).

број коментара 0 Пошаљи коментар