Свечано отворен Фестивал француског филма

Уз присуство љубитеља француске кинематографије синоћ је, у Комбанк дворани почео први Фестивал француског филма.

Француски редитељ Ерик Лавен чији је филм Без филтера (Chamboultout/No filter) отворио овај филмски догађај поздравио је публику и у духу комедије која му је својствена најавио почетак једне лепе српско-француске сарадње.

Присутнима се обратио и амбасадор Републике Француске у Србији господин Фредерико Модолони, као и глумци Тамара Крцуновић и Радивоје Раша Буквић, „кумови“ фестивала.

Без филтера, редитеља Ерика Лавена, прати причу Беатрис, која прославља објављивање своје књиге у којој прича о несрећи њеног мужа. Иако је постао слеп Фредерик је забаван и потпуно непредвидив – без филтера.

„Сценарио за филм је настао у возу на путу ка Марсеју. Делимично је заснован на истинитој причи. Моја пријатељица, са часова тениса, написала је књигу у којој је говорила о својим пријатељима, а њима се то баш и није допало“, рекао је редитељ Лавен.

Домаћа публика имаће прилике да види и остварења са овогодишњег Кана, филм Лака девојка (Une Fille Facile/An Easy Girl) редитељке Ребеке Злотовски као и филм Сибил (Sibyl) редитељке Жистин Триет, који ће бити приказан последње вечери Фестивала француског филма, 1. јуна.

У главном програму биће приказан и документарац, последњи филм редитељке Ањес Варде Varda By Agnes, који до сада није приказиван код нас, а своју премијеру имао је на Берлиналу ове године.

Међу осталим филмовима на Фестивалу ће се наћи још остварења, као што су: Јаово путовање (Yao) – Филипа Годоа, Казанова, последња љубав (Casanova, Last Love) – Беноа Жакоа, Осећам се добро (I Feel Good) – Беноа Делепина и Густава Кервена, 15 минута рата (L'intervention/15 Minutes Of War) – Фреда Гривоа.

Поред главног програма од 28. маја до 1. јуна у Комбанк дворани биће приказана и ретроспектива филмова редитељке Ањес Варде. Улазнице се могу купити на благајни Комбанк дворане.

Цене улазница су 400 динара по пројекцији у оквиру главног програма, а за филмове Ањес Варде цена ће бити симболичних 100 динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар