„Теслин народ“ уврштен у најзначајније архиве САД

Документарни филм „Теслин народ“, редитеља Жељка Мирковића, рађен у копродукцији "Optimistic film"-а и РТС-а уврштен је у најзначајније архиве у водећим институцијама у САД.

Остварење Теслин народ је последњих месеци био на америчкој турнеји, коју је започео у марту у Питсбургу на Фестивалу српског филма, који организује "Serb National Federation" (SNF). Филм је том приликом добио награду SNF Spirit Award.

Пред пуном салом приказан је и у Њујорку, Охају, у Кливленду на смотри "Serbian Heritage Film Festival", као и у Масачусетсу, у Бостону, у Цркви Свети Сава. Веома успешну премијеру имао је и у Лос Анђелесу, којој су присуствовали и актери филма – чувени редитељ Питер Богданович и његова сестра, продуценткиња, Ана Теа Богданович.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба, поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, једину жену члана Њујоршке академије наука Гордану Вуњак Новаковић, српске инжењере, творце програма „Аполо“, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановича и многе друге чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи 100 знаменитих Американаца, али и занимљивости попут оне да је чувена џи-ај-џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

„Зашто Теслин народ? Теслин народ је симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. Симбол који не тражи географско објашњење, него се препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају“, истакао је редитељ и продуцент Жељко Мирковић.

Глумац Џек Димић веома је задовољан што је у филму играо лик Тесле: „Теслин народ, редитеља Жељка Мирковића, је прича о људима који су стицајем различитих околности у последња два века напуштали отаџбину и остваривали се у САД. Њихова љубав према земљи коју су оставили је остала у њима и толико је јака да су је преносили и генерацијама које долазе за њима. Филм показује ту везу са отаџбином која је нераскидива и служи као пример и подстрек отаџбини да ту љубав узврати онима који је још увек воле. Тамо далеко...“

Овај дугометражни документарни филм рађен је у продукцији "Optimistic film"-a и РТС-а, на иницијативу фондације "Tesla Science Foundation" из Филаделфије, а филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић, Филмски Центар Србије, "Go4Yu".

Редитељ и продуцент филма је Жељко Мирковић, а у улози Николе Тесле је Џек Димић.
У филму се појављује више од 70 истакнутих Срба који су својим радом и достигнућима обележили Сједињене Америчке Државе. Филм траје 83 минута.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. мај 2019, 14:11) - Rada Novi Sad [нерегистровани]

Poštovanje

Gledala sam skoro sve emisije i zaista je sve,od ideje do sprovodjenja,odlično!
Sa stilom i sa ljubavlju o svom rodu...
Srećna sam da ima entuzijasta i da svako vreme iznedri dobre i plemenite ljude.
Radujem se da je ovaj trud dobio ovakve ocene i zasluženo priznanje.