„Срећни људи“ – емоције гледалаца као и пре четврт века

Мада многи негодују што се више пута репризирају, телевизијске серије, попут серије „Срећни људи“, коју поново пратите после Дневника, истраживање показује да се репризе и те како гледају. Откако су први пут репризирани, уз „Срећне људе“ све до данас, у почетним минутима серије, никада није било мање од милион гледалаца.

Прву епизоду Срећних људи емитовану 1993. године, гледало је пет и по милиона људи. Током последњих шест циклуса поновног приказивања од 2005. до 2017. године уз сваку епизоду било је између милион и двеста хиљада и милион и седамсто хиљада гледалаца.

У чему је тајна успеха серије која је настала у веома тешком времену за нашу земљу и саму телевизију?

„Дакле, рађање тајкуна, разних Озрена, разних хохштаплера Марија Марка дел Тинторета и сличних, губљење посла, беспућа, немаштине и рађања, те солидарности на нивоу обичног човека. То је оно што је чинило серију актуелном тада, и актуелном данас, у смислу, најбољем смислу те речи – актуелност“, рекао је сценариста Синиша Павић.

Актери серије са носталгијом говоре о времену када је серија настајала.

„Зато што су некада те мегасерије, као што је РТС увек знао да прави, и да је цео тим, мислим и на технику и на уметнички део, умео то да обједини и да дâ на најбољи могући начин“, сматра глумица Злата Нуманагић.

„Тврдим сада, после толико година реприза, да је у питању једна сјајна глумачка екипа... Скоро сам погледао неки инсерт из те серије и у једној сцени сам затекао себе, Раду Савићевић, Бату Живојиновића, Жику Миленковића, Николу Симића и схватио сам да сам ја једини жив међу њима“, испричао је глумац Десимир Станојевић.

Чувени француски теоретичар Доминик Мојси тврди да успех серија потиче од тога што гледаоци у њима виде три доминантне емоције – страх, понижење и наду.

Онда видимо да је Бољи живот последња велика серија СФРЈ, серија наде и серија Београда, а Срећни људи су прва велика серија пост-Југославије, у чијем наративу се борби страха и наде придружује и емоција понижења... Тако да је у ствари популарност ове серије објашњива чињеницом да су гледалачке емоције, емоције нових генерација гледалаца из 2019. године, застрашујуће сличне оним емоцијама које је серија донела 1993. године“, објаснила је др Невена Даковић, професорка на ФДУ.

Серија Срећни људи има 70 епизода и репризира се осми пут. Завршетак емитовања планиран је за почетак августа.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

Rade

Reprizirajte je narednih 20 godina. Vrhunska serija i sa radoscu je gledam.

(понедељак, 03. јун 2019, 09:36) - Joja [нерегистровани]

Srecni ljudi

Odlicna serija, uvek je rado gledam i nikada mi nece dosaditi

(петак, 31. мај 2019, 16:09) - Sara [нерегистровани]

„Срећни људи“ – емоције гледалаца као и пре четврт века

Serije kao sto su Srecni ljudi, Porodicno blago, Bolji zivot su serije koje gledaju sve generacije. Ma neka kaze ko sta hoce, ali bas ih volimo i gledali bi ih uvek.

(петак, 31. мај 2019, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

Serije

Pustite Jutro ce promeniti sve ili Vratice se rode.Pozdrav redakciji.

(петак, 31. мај 2019, 11:23) - Марко [нерегистровани]

Репризирајте и "Бољи живот"

Молима вас репризирајте и "Бољи живот" у вечерњем термину.

(петак, 31. мај 2019, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Odlicna serija

Ne spadam u te mladje koji gledaju prvi put ali sam bio djete kad je isla premijerno, uvijek rado pogledam, odlicna serija. Inace sami ste rekli da se serija poput ove ili Boljeg zivota ili Porodicnog blaga ili Bele ladje mnogo reprizira, pa zasto ne pravite opet takvu seriju. Najzalije mi je Bele ladje, ona je bila drugacija, i tematika je takva da je mogla da se siri na jos 100 epizoda bez da izgubi kvalitet. Svi ste morali obuzdati ego i politicke pritiske i pustiti tu seriju da se dalje razvija. Pogledajte primjer one sa Izetom, oni su 3 puta govorili da je definitivno kraj ali su je nastavljali. I Belu ladju treba nastaviti