„Ноћ српског филма“ у 32 града

На иницијативу Филмског центра Србије, у партнерству са више од 40 локалних биоскопа, једнодневна манифестација „Ноћ српског филма" одржана је у 32 града у Србији.

Циљ манифестације је популаризација српског филма, са акцентом на оне који су подржани на конкурсима Филмског центра Србије, као и жеља да се савремена српска продукција учини инспиративном и приступачном што већем броју заинтересованих гледалаца, посебно младима.

„Манифестација је дошла некако ненадано, нисмо то очекивали. Очекивали смо да одемо као група,али онда нас је разредна упутила на то“, рекао је посетилац манифестације.

„Мислим да су наша школска деца, поготово тинејџери посебно заинтересовавни за наше филмове, квалитетне филмове, али да нису у могућности да све испрате, па је ова акција дошла, онако, фантастично“,напоменула је професорка.

Уз најгледаније домаће филмове Јужни ветар, редитеља Милоша Аврамовића, Такси блуз Мирослава Стаматова, Краљ Петар Први,  Петра Ристовског, пред сваку пројекцију приказан по један краткометражни играни, документарни, анимирани и студентски филм.

„Идеја је била да цена улазнице буде приступачна, да у целу манифестацију буде укључено што више биоскопа и културних центара широм Србије, да програм буде атрактиван и дошли смо до броја 47“, истакао је Огњен Ракочевић из Филмског центра Србије.

Ноћ српског филма постаће традиционална манифестација којом се обележава годишњица прве филмске пројекције у Србији, која је одржана у Београду шестог јуна 1896. године, у кафани „Златни крст“ на Теразијама.

број коментара 0 Пошаљи коментар