Благо Кинотеке – од 19. века па до данас

Југословенска кинотека обележава 70 година рада. Позната је као место где се публика дружи са филмовима пете највеће филмске ариве у свету.

 Архива Кинотеке чува материјал који датира још с краја 19. века.

„Са филмовима који су снимани крајем 19. века, почиње наша колекција, и наравно, током читавог 20. и 21. века, значи од нитратних снимака и трака које чувамо у нашим посебним депоима, па све до најсавременијих филмова који су снимани и пројектовани дигиталном технологијом“, рекао је управник Музеја Југословенске кинотеке, Марјан Вујовић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Кинотека чува и филмове и пратећу филмску грађу, који су део светске баштине.

„Ми смо у нашем, поготово нитратном фонду, нашли сигурно 10 до 15 филмова који су настајали у другим кинематографијама. Они су их сматрали изгубљеним. Исто тако смо успели да у Аустријском филмском архиву пре око 15 година пронађемо Карађорђа – први и други филм који су снимљени на Балкану, и још читав низ филмова који су снимљени у најранијем периоду“, објаснио је Вујовић и додао да кинотеке различитих држава успешно сарађују и размењују материјале.

Архив Кинотеке се из године у годину све више обогаћује и оставља јак утисак на посетиоце. Све то захтева велики рад, ангажовање и наравно довољно простора. У кинотеци се баве и дигиталном рестаурацијом како би публика филмове могла да погледа у другачијем руху.

Фестивал нитратног филма Кинотека је започела 1999. године.

„Почиње нам 21. издање Фестивала нитратног филма који ће окупити преко 40 гостију из кинотека, не само региона него из целе Европе. И пошто је 70 година Кинотеке, биће приказано 70 филмова“, закључио је Вујовић.

Додао је да га је запамтио комплименте познатих гостију Кинотеке, међу којима je и Лик Бесон када су видели колико се ту филмова налази и како се материјали у Кинотеци чувају.

број коментара 0 Пошаљи коментар