Руски генерал нема замерке на серију „Чернобиљ“: „Савршен избор глумаца“

Мини-серија „Чернобиљ“ изазвала је мучне реакције гледалаца, али и побрала фантастичне критике и похвале од људи широм света. Генерал-мајор Николај Тараканов, који је руководио чишћењем нуклеарне централе у Чернобиљу, каже за РТ да нема никакве замерке на то како је серија обрадила догађаје.

Тараканов, којег у серији игра Ралф Инесон, истиче да је избор глумаца у савршен, а за РТ-ов документарни канал је навео да нема замерке на рекреацију историјских догађаја у серији, као и да се само крај разликовао од онога шта се заправо десило.

Присетио се да је нуклеарка била ужасавајући призор после несреће.

„Више од 300.000 кубних метара земље је ископано, стављено на камионе и однето на посебно припремљен локалитет. Замењено је са 300.000 кубних метара туцаног камена“, навео је Тараканов.

Одмах затим је ниво радијације око нуклеарке пао „стотинама пута“, што је омогућило да почне операција чишћења, које су највећим делом обављали војници.

Тараканов истиче да су совјетски војници највећи хероји. Свима је било понуђено да одбију, али су сви добровољно пристали да чисте уништену нуклеарку, угрожавајући здравље и животе.

Руски генерал-мајор, сада 85-годишњак, живи са такозваном радиоактивном болешћу 33 године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 07. јун 2019, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Nevezano za seriju

Odgledao sam i ovu seriju i mnogo dokumentarnih filmova na tu temu. U jednom dokumentarcu Gorbacov, izmedju ostalog, govori o hladnom ratu i nuklearnom oruzju. Izjavio je da je samo jedna sovjetska raketa SS-18 bila jaka kao 100. Cernobilja. Doslovno kaze: ''Imali smo 2.700 tih raketa namenjenih vama Amerikancima''.
Ako na to dodamo i druge nuklearne rakete i bombe, sto sovjetske sto americke i druge a radi se o desetinama hiljada nuklearnih bombi i raketa, ko zna sta bi ostalo od planete Zemlje da je hladni rat prerastao u pravi rat...