Прохујало је са вихором пре 80 година

Ове године је тачно 80 година од премијере култног филма „Прохујало с вихором“ који је освојио осам Оскара и придобио обожаваоце широм планете. Посебно је занимљиво што је једна од главних глумица – Оливија де Хевиленд још жива, а 1. јула ће прославити свој 103. рођендан!

Улога Скарлет је Вивијен Ли учинила најпопуларнијом глумицом, Оскаровком, а проглашена је и за најлепшу Британку свих времена. Култна реплика Рета Батлера када је оставља, проглашена је за најпопуларнију филмску фразу, а Клерк Гебл је овом улогом потврдио репутацију највећег заводника у Холивуду. По томе памте филм Прохујало са вихором сликар Циле Маринковић и његова супруга Беба.

 

„Гледала сам га много пута. Последњи пут чини ми се 90-их и сећам се те дивне љубавне приче. Плакала сам од почетка до краја филма“, наводи Беба Маринковоић, док њен супруг Циле сматра да је то таква љубавна прича може да буде испричана само на филму.

Филм, за који кажу да је померио границе кинематографије, јер је у историји седме уметности први филм у боји награђен Оскаром за фотографију, а његова актерка Хети Мек Данијел је била прва црна глумица која је добила Оскара за најбољу за споредну улогу, одавно се не приказује у биоскопима и на ТВ екранима.

То је и разлог што је млађим генерацијама углавном непознат, кажу Милица Цветковић и Миа Никетић. Да би се приближиле Скарлетином времену обукле су карактеристичне јужњачке хаљине на тематској вечери у Кући Краља Петра.

Кажу да им није јасно како су жене у то време успевале да проводе сате у неудобним хаљинама.

Како је могла Вивијен Ли није забележено, али познато је да се 1.400 глумица пријавило за улогу Скарлет.

„Што се тиче главног глумца и он је имао алтернативу. Међутим, и та алтернатива је одбила са реченицом да ће Прохујало са вихором бити највећа пропаст Холивуда“, објашњава Јелена Савић, организаторка тематске вечери.

Историја је показала да је прогноза Гари Купера била потпуно погрешна. Већ на премијери у некадашњој Великој оперској кући у Атланти 15. децембра 1939. било је 300.000 људи, а тај дан у Џорџији био је проглашен за државни празник.

Иако се током протеклих осам деценија није стишала полемика око односа овог филма према робовласништву, Прохујало са вихором има статус класика. У то су могле да се увере и млађе генерације гледајући филм на отвореном, у дворишту Куће Краља Петра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 07. јун 2019, 10:49) - Mira [нерегистровани]

Predivan..

Predivan film,zajedno sa Rat i Mir,najbolji filmovi za svagda!!!Kvalitet koji neumire!!!