Американци саботирали „Чернобиљ“ – Руси снимају своју серију

Велики успех мини-серије „Чернобиљ“ изазвао је поновну фасцинацију најгором нуклеарном катастрофом у историји, а како пише „Москоу тајмс“ изгледа да се спрема и руска серија о догађајима у електрани близу Припјата 1986. године.

Петоделна серија телевизије ХБО о експлозији нуклеарног реактора у совјетској електрани стекла је велику популарност и наишла на изузетно добар пријем код гледалаца и критичара.

Наравно, има и неких који негативно гледају на њу, па је тако новинар Њујоркера критиковао серију зато што није тачно приказала „однос моћи у СССР-у“.

Према писању Москоу тајмса, и у Русији постоје одређени кругови којима се нимало не допада што је америчка телевизија снимила серију о Чернобиљу.

„Чињеница да америчка, а не руска, телевизија говори о нашим сопственим херојима је извор срама“, истиче новинар Иља Шепелин.

Због тога је одлучено да руски канал НТВ продуцира домаћу серију о дешавањима у нуклеарној електрани у Украјини.

Режија ће, према писању Москоу тајмса, бити поверена Алексеју Мурадову, а серија ће се уместо на догађаје после експлозије фокусирати на теорију у коју је укључен амерички шпијун.

„Једна од теорија јесте да су се Американци инфилтрирали у нуклеарну електрану 'Чернобиљ'. Већина историчара не пориче то. На дан експлозије један од непријатељских обавештајних агената био је присутан у станици“, објаснио је Мурадов.

Хероји серије због тога неће бити научници, војници и цивили који су помогли да се спречи даље ширење радијације, већ КГБ агенти који покушавају да спрече ЦИА оперативце, пише Москоу тајмс.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(петак, 07. јун 2019, 23:47) - anonymous [нерегистровани]

Atomska elektrana

Kad Ameri nesto snime o Rusima onda to izgleda toliko jadno i bedno da je to strasno. Kao ono nisu imali odgovarajuci merac radijacije u atomskoj centrali???? U ostalim filmovima teroristi UVEK nose Kalasnjikov a i one fore... Dodje Amer i ladno podmiti bilo kojeg Rusa sa sitnom lovom. Smesno kako ponizavaju Ruse.

(петак, 07. јун 2019, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

@@@ u cemu je problem

Nije uopste pomesao neke stvari vec je dobro rekao. Zaboravili ste da je sadasnja Rusija naslednica SSSR-a, a da SSSR-ovo rukovodstvo, koliko god lose bilo, svakako nije bilo onoliko lose koliko je prikazano u seriji. To se zove propaganda. Politicke zelje su jedno, a objektivnost i istina drugo.

(петак, 07. јун 2019, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

re: @@ u cemu je problem

Da, da, pogotovo ''istine'' koju nam Ameri i njihovi mediji na celu sa Holivudom serviraju evo vec 75 godina sirom Evrope i svijeta. Amerima sam do 1992 djelomicno vjerovao iako je i do tada bila jasna njihova propaganda, od 1992 im nista ne vjerujem, dakle nista!

(петак, 07. јун 2019, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

@@ u cemu je problem

Pomesao si neke stvari, bivsi SSSR je proslost, sadasnja Rusija je paranoidna na svaku kritiku bivse velike drzave, koja je bila problematicna u svakom pogledu. Cernobil je tragedija koja je sinonim za SSSR kao drzavu koja je svojim greskama ugrozila ne samo svoje gradjane nego i celu Evropu. Pro ruski osecaj u Srbiji ne treba da bude strast protiv istine, a ona nije bas pozitivna za bivsu SSSR.

(петак, 07. јун 2019, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

Zapadna propaganda

Kako to da je opet Cernobil aktuelniji od Japanski reaktor sto curi u more. Nije samo Cernobil pucao...

(петак, 07. јун 2019, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bravo,bravo potpuno se slazem.

(петак, 07. јун 2019, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

Ma nije to vazno

Nema americkog filma u kojem Rusi nisu glavni negativci. To se odnosi i na nas i na Arape. Sta fali da u nekom filmu i Amerikanci budu glavni negativci.Pa to je samo film.

(петак, 07. јун 2019, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

@U cemu je problem

Problem je kad se umetnicko delo pretvori u propagandu koja blati nekoga. Svakako da filmovi u kojima se Srbi prikazuju kao genocidni vojnici koji ubijaju sve koje stignu, ili Rusi i Kinezi kao kriminalci i sverceri oruzjem, nisu umetnicka dela. Tako je i problem kod ove serije - ne kvalitet serije, koji je izuzetan, vec nacin na koji se plasiraju odredjene neutemeljene i cisto politicke teze - ukratko propaganda prema SSSR-u, u vreme krize u Ukrajini i tenzija koje postoje, kako sa Rusijom, tako i sa samom prosloscu Ukrajine prema SSSR-u.

(петак, 07. јун 2019, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Холестерол је шкодљив

@Pera Ždera

У доба катастрофе, није постојала руска ни обавештајна ни контраобавештајна служба, нити је Русија постојала као независна држава. А Чернобил се налази у - Украјини, па ако сте хтели аналогију онда је ваљда затајила украјинска обавештајна служба, јер у Чернобилу су радили научници их Кијева. Како то да Руси буду криви за све у СССР, а за све остало друго да не постоје?

(петак, 07. јун 2019, 13:07) - anonymous [нерегистровани]

Мање маште

@Руси

Пошто видим да све знате о овој катастрофи, питао бих Вас да ли знате ГДЕ се налази Чернобиљ? Мислим, кад су "Руси" за све криви... Изгледа да је постало синоним за сваког кривца на свету ма где се он налазио да се каже - то је Рус. И да ли знате да је руководство електране САМОВОЉНО извело неуспешни експеримент иако им је био забрањен? Предлажем да Руси сниме своју верзију филма о обиству Кенедија, или атентату на Регана, или своју верзију рушења кула близнакиња где би се видела сарадња врха америчке обавештајне структуре са Ал Каидом и Саудитима. Што да не, уметничка слобода, зар не?